Limba galbenă | Ce semnificație are acest simptom și când să vă faceți griji?

0 68

Există multe cauze ale unei limbi galbene. Și chiar dacă acest simptom nu este de obicei grav, nu trebuie neglijat.

O limbă sănătoasă este de obicei de culoare roz. Cu toate acestea, uneori se acoperă cu un depozit albicios sau chiar își schimbă cu totul culoarea, devenind roșu aprins, galbenă, verzuie, gri sau chiar neagră. Simptome surprinzătoare care sunt uneori însoțite de alte semne, cum ar fi respirația urât mirositoare.

Ce reprezintă limba galbenă?

Limba găzduiește multe bacterii, vorbim despre „flora bacteriană linguală”. Când această floră este dezechilibrată, limba poate deveni decolorată și poate fi acoperită cu un depozit. În cazul limbii galbene, nu este într-adevăr un galben strălucitor, dar va avea un aspect „încărcat” și va căpăta o nuanță gălbuie datorită acumulării de bacterii.

Există multe cauze ale apariției limbii galbene. Este cauzată în principal de candidoza orală, igiena orală precară sau infecție dentară, spun medicii. Poate fi cauzată și de o problemă hepatică (în acest caz îngălbenirea privește în general și alte membrane mucoase), o problemă digestivă, deshidratare , utilizarea excesivă a apei de gură (care are ca efect dezechilibrarea florei orale), consumul excesiv de alcool sau tutun. În cele din urmă, o dietă zilnică bogată în curry poate da și limbii o culoare galbenă.

Importanța unei bune igiene

Acesta este un simptom temporar care dispare rapid o dată cu începerea tratamentului. O igienă orală bună trece și prin limbă. Spălatul dinților conștiincios de două sau trei ori pe zi este importantă, dar este important să combinați acest periaj cu o sesiune de „răzuire a limbii” pentru a o curăța corect. Folosiți un răzuitor de silicon, plastic sau metal, de la interior spre exterior, clătind instrumentul cu apă limpede între fiecare trecere. Nu este nevoie să adăugați o soluție dentară sau pastă de dinți, acțiunea este mai presus de toate mecanică.

Bicarbonatul va fi foarte eficient dacă originea limbii galbene este candidoza orală. O bună igienă linguală și dentară permite, de obicei, ca simptomele să dispară rapid. De asemenea, este ideal să vă urmăriți consumul de alcool și cafea, să beți suficient și să reduceți fumatul sau chiar să îl opriți cu totul. Dacă aceste simptome persistă și sunt asociate cu respirația urât mirositoare sau, de exemplu, îngălbenirea ajunge la ochi sau la piele, este important să consultați un medic.

Limba galbenă nu este un simptom al Covid-19, dar am început într-adevăr să vorbim despre semnele care afectează limba în ultimele luni. Câteva studii au arătat prezența petelor albe pe limbă în timpul unei infecții cu Covid-19.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata