Lituania, Polonia şi România pledează în favoarea unui plan de ajutorare a Belarusului printr-un regim comercial preferenţial, intrarea în UE fără viză şi o candidatură belarusă la OMC

0 79

Lituania, Polonia şi România urmează să-şi îndemne partenerii europeni să adopte o serie de măsuri de susţinere a Belarusului, în cadrul summitului european de la 24-25 septembrie, anunţă luni Vilniusul, relatează Reuters.

Cele trei state membre ale Uniunii Europene (UE) propun să se instaureze un regim comercial preferenţial, posibilitatea intrării în UE fără viză şi o susţinere a unei candidaturi belaruse la aderarea la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), a anunţat într-un comunicat preşedintlee lituanian Gitanas Nauseda.

Vilniusul, Varşovia şi Bucureştiul îndeamnă, de asemenea, la acordarea unui ajutor financiar şi la reforme, la o diversificare a sectorului energetic şi la tranziţia  către o economie de piaţă în Belarus.

Într-o declaraţie distinctă, şefiide stat lituanian, polonez Andrezej Duda  şi român Klaus Iohannis evocă ”propuneri pentru un Belarus democratic”.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki şi-a exprimat joi dorinţa ca UE să ofere Belarusului un ajutor în valoare de cel puţin un miliard de euro, în cadrul unui ”Plan Marshall” în vederea reconstrucţiei foste republici sovietice, afectată de o contestare fără precedent faţă de realegerea la începutul lui august a lui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani.

Rivala lui Lukaşenko în alegeri, Svetlana Tihanovskaia, a fugit în Lituania după reprimarea violentă a primelor manifestaţii împotriva lui Lukaşenko.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata