Mai multe asociații obștești îi solicită deputatului Partidului Socialiștilor, Vasile Bolea, să prezinte scuze publice după declarațiile acestuia care au stârnit idignare

0 243

Mai multe asociații obștești, internauți, dar și deputați au venit cu critici dure la adresa deputatului Partidului Socialiștilor, Vasile Bolea, după ce acesta a folosit, într-o postare pe Facebook, expresia „autodizolvarea Parlamentului este invenția unui autist, băgată pe gât”. Aceștia îi solicită parlamentarului să prezinte scuze publice, transmite IPN.

Cu o reacție a venit asociația obștească ,,SOS Autism”, reprezentanții cărora și-au exprimat indignarea, profundul dezgust și dezamăgirea față de declarațiile în cauză. „După 12 ani de muncă titanică, efort, resurse, răbdare, perseverență, în care am tot încercat să demonstrăm guvernanților că copiii noștri există, că problemele lor merită atenția celor de la cârma statului, că nu ne dorim ca această țară să se confrunte cu un colaps financiar în viitor plătind copiilor noștri îndemnizația de șomer și incapacitate de muncă, că ei pot și merită să trăiască decent și să-și câștige bucățica de pâine în acest stat… Acum ne  întrebăm oare acest stat merită copiii noștri??”, se arată într-o postare publicată pe pagina asociației.

Federația pentru Drepturi și Resurse a Persoanelor cu Tulburări din Spectrul Autist precizează că reprezintă cei peste 700 de copii din Moldova care au avut șansa să fie oficial diagnosticați cu autism – o tulburare neurologică de dezvoltare care afectează comunicarea socială și restricționează activitățile și interesele. „Însă, în țara aceasta, unde 441 191 de adulți cu drept de vot în alegerile parlamentare din 2019 v-au ales, inclusiv pe dumneavoastră, domnule Bolea, să le reprezentați interesele, mai există copii cu autism care nu sunt diagnosticați. În 2019, la nivel global, unul din o sută de copii aveau autism”, se spune într-o postare a Federației.

Reprezentanții acesteia precizează că diagnosticarea la timp oferă șansa incluziunii sociale. În țări precum Republica Moldova, unde accesul la diagnostic și terapii specializate este limitat, odată ajunși la adolescență, aproximativ 70-80% din tinerii cu autism au nevoie de însoțitor, au nevoie de terapii, educație specială, sport, alimentație specifica și multe altele care necesită resurse. Resurse pe care de cele mai multe ori le suportă părinții. „În acest context, termenul folosit de dumneavoastră în postarea publică de pe rețelele de socializare și preluată de presă este pe puțin înjositor. Vă încurajăm să aveți tot atâta îndrăzneală și verticalitate să ieșiți în fața presei cu scuze pentru acest mesaj nechibzuit”, se mai arată în mesajul pentru Drepturi și Resurse a Persoanelor cu Tulburări din Spectrul Autist.

Și deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Liviu Vovc, a declarat că Vasile Bolea ar trebui să prezinte scuze publice pentru faptul că a ofensat mii de copii și pe părinții acestora.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, a declarat că, deși înțelege că uneori luptele politice nu sunt deloc simple, totuși există niște limite care nu pot și nu ar trebui sa fie depășite niciodată. „Mă uit la declarația colegului din Parlament Vasile Bolea și nu îmi vine să cred ceea ce văd. Chiar un alt calificativ nu putea fi găsit? Nu putea să spună altfel? Într-o societate unde copii care sunt diagnosticați cu autism nu au practic niciun ajutor sau susținere de la stat? Într-o societate în care părinții acestor copii își vând și hainele de pe ei și întorc și munți invers pentru a le asigura acestor copii o educație de calitate și un mod de viață cât de cât adecvat. Nu-mi dau seama când s-a ajuns chiar la așa nivel, încât să folosim cuvântul „autist” în calitate de ofensă. Este inacceptabil și inadmisibil așa ceva. Mai ales că vorbim de un ditamai șef de comisie juridică din Parlament”, a menționat deputatul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata