Maia Sandu: Anticipatele nu mai pot fi oprite. Voi emite decretul de dizolvare a Parlamentului când Curtea Constituțională ne va da dreptate

0 453

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat într-un interviu pentru G4media că România și alți parteneri ai Chișinăului

vor pune umărul la reformarea și curățarea serviciilor secrete de peste Prut. Maia Sandu a subliniat că „există mari vulnerabilități în interiorul acestor servicii”

din cauza corupției, dar nu numai: „vreau ca instituțiile noastre sa lucreaze pentru R. Moldova”, scrie deschide.md.

Fără să arate direct cu degetul spre Moscova, președinta R. Moldova consideră că „e greu să spunem cine pentru cine lucrează” și că tocmai de aceea își dorește „reformarea tutoror instituțiile care țin de siguranța națională”.

Maia Sandu a anunțat următorii săi pași legați de declanșarea alegerilor anticipate, în funcție de decizia Curții Constituționale.

Maia Sandu a spus în interviul pentru G4Media.ro că nu a primit încă niciun răspuns de la Vladimir Putin după ce i-a trimis o scrisoare în care i-a cerut vaccinul Sputnik sub formă de „donații sau achiziții directe” și că a trimis astfel de mesaje către alți 30 de șefi de stat sau de guvern pentru că „R. Moldova are nevoie să salveze viața cetățenilor săi”. În plus, „sunt cetățeni în R. Moldova care vor să se vaccineze cu Sputnik”.

Singurele doze de vaccin pe care le are Chișinăul provin din donațiile făcute de România și o cantitate foarte mică venită pe rețeaua internațională Covax.

Vorbind despre starea de urgență introdusă în R.Moldova, Maia Sandu a spus că aceasta „este planificată de cei care au instituit-o cu alte scopuri, nu pentru că-și fac griji pentru cetățeni”.

„Starea de urgență trebuia instituită acum o lună. Am și o ședință a Consiliului Suprem de Securitate, unde am formulat propuneri concrete și solicitări către guvern, pentru a elabora un plan, atât pentru introducerea unor măsuri restrictive, cât și pentru compensarea materială a categoriilor afectate de criză. Atunci nu s-a întreprins nimic, am ajuns să avem creșteri îngrijorătoare de infectare și mai ales de decese. Acum, după ce s-au întrunit condițiile de dizolvare a parlamentului și pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, câteva facțiuni parlamentare au hotărât să folosească situația de urgență pentru a amâna dizolvarea legislativului. Vrem să vedem ce presupune această stare de urgență, dacă e sau nu nevoie de ea. E nevoie de măsuri care să oprească pandemia, e nevoie să scadă presiunea asupra spitalelor.

Problema este, însă, că guvernul nu a venit cu nicio măsură concretă în parlament, ci doar cu solicitarea introducerii stării de urgență, fără să explice ce înseamnă acest lucru. Aștept să văd în următoarele zile care sunt măsurile concrete pe care le întreprinde guvernul, dar și care sunt evoluțiile indicatorilor sanitari și, în funcție de toate acestea, voi lua decizia dacă și când să contest acastă stare de urgență, în cazul în care se va dovedi o decizie falsă”, a declarat ea.

Referindu-se despre sesizarea depusă la CCM privind constatarea circumstanțelor privind dizolvarea Parlamentului, șeful statului a spus că, cel mai probabil, hotărârea Curții va fi pronunțată în această lună.

„Am depus o sesizare la Curtea Constituțională și acum urmează să vedem ce hotărește. Cred că vom afla pe parcursul lunii aprilie. În momentul în care Curtea ne dă dreptate cu privire la întrunirea tuturor circumstanțelor pentru dizolvarea parlamentului, atunci voi emite și decretul de dizolvare a Parlamentului. Starea de urgență, pe care au votat-o anumite forțe politice, vine să amâne puțin dizolvarea parlamentului, dar oricum această dată nu poate fi amânată prea mult: este vorba despre luna aprilie sau luna mai”, a spus ea.

Președinta a precizat că alegerile anticipate nu mai pot fi oprite: „În situația în care Curtea este de acord că sunt întrunite toate condițiile pentru dizolvarea parlamentului, iar noi avem argumente puternice în acest sens, susținute de toți experții constituționali”.

În ce privește relațiile cu România, Maia Sandu a spus că relația dintre Chișinău și București este o relație foarte specială și această relație nu depinde de politicienii celor două țări.

„Politicienii din cele două țări pot să îmbunătățească, să dezvolte această relație, prin acțiuni comune. România ne este alături de ani de zile, dar mai ales în această perioadă pandemică a fost alături de noi mai mult decât orice altă țară sau alt partener de dezvoltare. Chiar și în perioada guvernului precedent, care a avut o atitudine extrem de nerespectuoasă față de București, România ne-a oferit ajutoare. Faptul că președintele Klaus Iohannis ne-a promis și ne-a și trimis aceste donații de vaccinuri este un lucru extraordinar pentru noi. Noi am reușit să începem procesul de vaccinare în R. Moldova datorită vaccinului trimis de România. Am primit asistență de mai multe feluri: echipamente de protecție, aparatură medicală. Noi știm că și România trece prin momente grele, dar cu toate acestea ne-a trimis medici la Chișinău și în alte orașe: România i-a trimis la noi, chiar atunci când ar fi avut și ea nevoie de acești medici. Toate aceste lucruri sunt foarte prețioase. Și vreau să mulțumesc în numele meu și al cetățenilor R. Moldova pentru această atitudine. Avem nevoie în continuare de România și știm că putem să contăm pe București chiar în aceste procese complicate de eliminare a corupției și de constituire a unor instituții democratice”, a menționat ea.

Vorbind despre Unirea R.Moldova cu România, șeful statului a spus că acest lucru îl pot decide cetățenii și dacă la un moment dat un număr suficient de mare vor decide că aceasta este calea pe care trebuie să meargă Republica Moldova, aceasta va fi decizia.

„Între timp, ar trebui să ne axăm pe lucruri concrete, să construim poduri și la propriu și la figurat, să facem proiecte în domeniul educației, culturii. Aceste proiecte i-ar ajuta pe cetățenii R. Moldova, care acum se uită cu frică spre România, îi ajută să înțeleagă care e realitatea și îi poate ajuta să combată știrile false și propaganda. Noi aici în Republica Moldova avem o mare problemă pentru că suntem supuși unor acțiuni mari de propaganda și dezinformare”, a punctat ea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata