Maia Sandu: CEC a acţionat în interesele lui Igor Dodon. Reacția liderului PSRM

0 57

Preşedintele Maia Sandu consideră că cele 150 de secţii de votare care vor fi deschise pentru diasporă de Comisia Electorală Centrală sunt insuficiente pentru a asigura dreptul la vot tuturor conaţionalilor stabiliţi peste hotare. În cadrul emisiunii „PRIME TIME” de la Prime, șeful statului a declarat că, în acest caz, CEC ar fi acţionat în interesele liderului PSRM, Igor Dodon, căruia nu i-ar fi convenabil ca diaspora să voteze masiv la aceste alegeri.

„Mie mi se pare ciudat că, după ce Comisia Electorală Centrală le cere oamenilor să se înregistreze ca să aibă informaţii mai bune unde şi câţi oameni sunt ca să ia o decizie corectă, vine cu decizia care nu îmbunătăţeşte situaţia deloc în comparaţie cu anul trecut. Este foarte clar că lui Igor Dodon îi este frică de votul diasporei”, a menționat Maia Sandu.

La rândul său, liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat în cadrul emisiunii sale de pe Facebook că pentru diasporă au fost deschise secții de votare suficiente și că toți doritorii vor avea posibilitate să-și exprime votul. Mai mult, acesta spune că în componența CEC sunt oameni puși de PAS și Platforma DA, așa că nu poate fi vorba despre o decizie în favoarea sa.

„Ce căutaţi pe naiba? 150 de secţii de votare înmulțit la 5 mii de buletine egal 750 de mii de cetăţeni pot să voteze. Recordul a fost anul trecut 250 de mii de oameni. Votaţi”, a spus Igor Dodon.

Maia Sandu s-a referit şi la asigurarea procesului de vot pentru locuitorii din stânga Nistrului.

” -Comisia Electorală Centrală trebuie să vină cu reguli foarte clare referitor cu acest fenomen care se numeşte transportarea cu autobuze. Noi ştim că în mare parte asta este cumpărarea de voturi”.

Şeful statului a mai fost întrebată şi despre acuzaţiile lansate de reprezentanţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, precum că s-ar implica în campanie de partea Partidului Acţiune şi Solidaritate.

„Sunt absurde aceste acuzaţii. Eu am promis oamenilor să lucrez pentru ei, să contribui la rezolvarea problemelor lor şi nu am de gând în oficiu pentru trei luni, pentru că în Republica Moldova sunt alegeri”, a precizat Maia Sandu.

Maia Sandu a mai declarat că nu crede ca PAS ar mai putea face o coaliţie cu PSRM, asa cum s-a întâmplat în 2019, când Blocul „ACUM” a creat o majoritate parlamentară împreună cu socialiştii.

„Noi am văzut ce înseamnă o coaliţie cu socialiştii în trecut şi că aceasta coaliţie nu este interesată, deci socialiştii nu au fost interesaţi în rezolvarea problemelor cetăţenilor”, a menționat președintele țării.

Recent, liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a îndeamnat Partidul Acţiune şi Solidaritate să nu repete situaţia din 2019, când cei de la PAS s-au angajat de mai multe ori să nu facă niciun fel de coaliţie cu socialiştii, dar, într-un final, au procedat invers. În cadrul unei intervenţii pe pagina sa de Facebook, Dodon a mai declarat că, după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, formaţiunile care vor ajunge în viitorul legislativ trebuie să se aşeze la masa de discuţii pentru a găsi un compromis şi a evita o criză

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata