Maia Sandu: Misiunea de pacificare de la Nistru trebuie să fie transformată în una civilă, iar Grupul Operativ de Trupe Ruse să plece

0 174

Preşedintele ales, Maia Sandu, afirmă că misiunea de pacificare de pe malurile Nistrului trebuie să fie transformată în una civilă, cu mandat internaţional, sub egida OSCE, dat fiind că nu există niciun pericol cu caracter militar. Declaraţiile au fost făcute astăzi de Maia Sandu în cadrul dialogului cu presa.

„Pe această misiune de pacificare există un Acord din 1992 semnat între R. Moldova şi Federaţia Rusă. Dar pentru că nu există pericolul unor acţiuni militare de mai mult vreme, partea R. Moldova spune că această misiune trebuie să fie transformată într-o misiune civilă sub egida OSCE. Repet, aceasta este poziţia R. Moldova de mai mult vreme. Este o poziţie pe care eu o reiterez”, a declarat Maia Sandu.

Acesta a subliniat că Grupul Operativ de Trupe Ruse din Transnistria se află ilegal pe teritoriul R. Moldova şi trebuie să se retragă, deoarece Chişinăul nu are semnat niciun acord cu Moscova în privinţa prezenţei acestor trupe pe teritoriul nostru.

Amintim că în baza Acordului din 1992 la Nistru a fost instituită Misiunea Mixtă de Pacificare. Pe malurile râului sunt dislocaţi militari ai Federaţiei Ruse, Republicii Moldova, precum şi reprezentanţi ai administraţiei separatiste a regiunii transnistrene, dar şi observatori militari ucraineni.

 

 

sursa: tvrmoldova.md 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata