Maia Sandu: Nici ruşii nu mai cred în victoria lui Igor Dodon la prezidenţiale

0 88

Nici ruşii nu mai cred în victoria lui Igor Dodon la prezidenţiale. Nu au pe cine să mizeze, îl cred o miză pierdută. Declaraţia aparţine liderului PAS, Maia Sandu, invitata emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

„Nici ruşii nu mai cred în victoria lui Igor Dodon la prezidenţiale şi de aceea nu vor să mai dea banii ceea (n.r. creditul rusesc). Nu au pe cine să mizeze, oricum o să-l sprijine pe Dodon, dar îl cred o miză pierdută şi nu mai vor să dea nişte bani. E clar că Dodon reprezintă interesele Rusiei cel mai mult, dar aceasta este percepţia multor oameni – că nici Moscova nu mai crede că Igor Dodon va câştiga şi respectiv nu vor să mai cheltuie 200 de milioane, ştiind că el nu va câştiga. Îl sfătui să meargă prin ţară şi să discute cu oamenii şi să asculte ce cred oamenii despre el”, a menţionat Maia Sandu.

Liderul PAS a menţionat, în cadrul aceleeaşi emisiuni, că a avut acum o săptămână o întâlnire cu liderul PPDA, Andrei Năstase, în cadrul căreia a abordat şi subiectul prezidenţialelor din această toamnă. „Nu a fost o întâlnire planificată, am adus în discuţie acest subiect – al prezidenţialelor. Noi nu am ars niciun pod între noi şi nu avem de gând să facem aces lucru, nu atacăm pe nimeni. Noi am spus mereu – că avem un singur oponent – Igor Dodon, sperăm că şi ceilalţi candidaţi vor lupta aşa”, a menţionat liderul PAS.

Ea a mai menţionat că ieri a avut o întrevedere şi cu liderul PDM, Pavel Filip, la invitaţia acestuia. „Am discutat situaţia în mod general, despre îngrijorările noastre în raport cu prezidenţialele. Am discutat şi cu PDM-ul despre un eventual sprijin în turul II. Din câte am înţeles la PDM nu s-a luat o decizie privind participarea la prezidenţiale, vom vedea în funcţie de această decizie”, a spus Maia Sandu.

Liderul PAS a afirmat că actuala guvernare nu îşi doreşte să asigure un exerciţiu democratic la 1 noiembrie curent. „Guvernul acesta a fost numit din start ca să îl ajute pe Igor Dodon pe toate căile legale şi ilegale să îşi păstreze mandatul şi evident, Igor Dodon, contează că acest Guvern îl va ajuta în fraudarea alegerilor. Dincolo de asta, chiar dacă Guvernul şi-ar dori să organize alegeri libere şi corecte, nu ştim dacă este capabil să facă acest lucru”, a spus Maia Sandu.

Referindu-se la probabilitatea demiterii actualului Guvern şi învestirii unui nou Cabinet de miniştri, ea a menţionat: „Cu toţii ne dorim un Guvern responsabil care să desfăşoare un exerciţiu corect şi democratic şi să asigure siguranţă pentru cetăţeni la aceste alegeri, dar atunci când vorbim de schimbarea Guvernului, problema e cu cine schimbăm Guvernul, unde sunt voturile, cu cine şi pe cine votăm. Am avut o asemenea încercare, nu s-au întrunit voturile. Acum Parlamentul nu este clar când se va întruni, a luat o pauză foarte mare. Igor Dodon ţine în continuare Parlamentul sub lacăt, se teme să îi lase pe deputaţi să intre în Parlament pentru că se teme să descopere, probabil, că nu are maoritate parlamentară”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata