Maia Sandu, pentru presa ucraineană: Crimeea aparţine Ucrainei. Trupele ruse trebuie să plece din R. Moldova

0 134

Planul de rezolvare a conflictului transnistrean trebuie să includă retragerea completă a trupelor ruse de ocupaţie din stânga Nistrului, a declarat preşedintele ales, Maia Sandu, în cadrul unui interviu acordat publicaţiei ucrainene „Evropeiska Pravda”. În acelaşi interviu Sandu a declarat ferm că peninsula Crimeea aparţine Ucrainei, ci nu Federaţiei Ruse, precum susţinea Igor Dodon.

„Eu sunt împotriva federalizării R. Moldova. Eu nu susţin variantele pe care le propune Dodon împreună cu partidul său. Deşi n-au făcut propuneri concrete, ei au vorbit anterior despre federalizare. Sunt sigură că vom găsi un format de soluţionare a conflictului. El trebuie să includă retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova. Noi întotdeauna am avut această poziţie şi vom continua să o avem”, a declarat Maia Sandu.

Aceasta a menţionat că nu vede o soluţie militară pentru rezolvarea conflictului de la Nistru.

„Cred că într-o zi va exista o oportunitate geopolitică pentru reunificarea Moldovei şi trebuie să fim pregătiţi pentru acest lucru. Dar, în orice caz, trebuie să fie o soluţie paşnică. (…) Trebuie să fie un plan de acţiune elaborat în Moldova, coordonat cu toate forţele politice şi cu societatea. Înţeleg că aceasta este o sarcină foarte dificilă, dar o soluţie simplă chiar nu există”, a precizat Sandu.

Ea a reiterat că susţine pe deplin integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei.

„Poziţia mea nu s-a schimbat. Crimeea este parte a Ucrainei. Eu respect integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei în privinţa Crimeii. Eu această poziţie am exprimat-o când am fost prim-ministru şi vă asigur că ia va rămâne neschimbată când voi fi preşedinte”, a afirmat Sandu.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata