Maia Sandu: UE nu oferă asistență din cauza legilor adoptate de PSRM-ȘOR

0 99

Președintele R.Moldova, Maia Sandu, sugerează că Uniunea Europeană nu poate să ofere asistență financiară statului nostru din cauza legilor controversate adoptate în luna decembrie de către deputații PSRM și PP „ȘOR”. Totodată, șeful statului subliniază că UE așteaptă progrese din partea R.Moldova.

„R. Moldova are niște angajamente pe diferite tipuri de asistență. De exemplu, pe asistența de reziliență, 15 mln. Au fost niște condiții la nivel de Guvern și care se îndeplinesc, deci foarte curând vor puta fi debursați. Sau celelate 21 de mln, pentru reforma Poliție, iarăși acești bani vor veni. Există 50 mln de euro din OMNIBUS, pentru care sunt niște condiții și R.Moldova a îndeplinit câteva condiții după care Parlamentul, în luna decembrie a venit și a răsturnat toate lucrurile, pentru că a adoptat legi controversate, din cauza cărora UE nu poate să ofere acestă asistență.

Când vorbim de asistență financiară, UE de fiecare dată pomenește de lipsa progresului în investigrea furtului miliardului și nu mai are răbdare să mai audă procurori care lucrează și lucrează și după atâția ani nu se vede nimic. Sunt lucruri pe care și noi le dorim și vor și ei să le vadă atunci când oferă această asistență.

Eu le-am spus că cetățenii nu trebuie să fie pedepsiți pentru calitatea proastă a guvernării și e bine ca UE să elaboreze mecanisme alternative de sprijin, de exemplu acel program care va începe anul acesta, de sprijin la nivelul comunităților, așa încât cei din APL-uri să poată să acceseze fonduri, pentru dezvoltarea comunitară”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

Amintim că, în luna decembrie 2020 majoritatea parlamentară a lui Dodon și Șor au votat un șir de legi controversate precum reducerea vârstei de pensionare, anularea „legii miliardului”, două proiecte din „pachetul găgăuz”, proiectul privind statutul special oferit limbii ruse, au anulat legea antipropagandă, au votat proiectul cu privire la ANI și altele.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata