Maxim Lebedinschi despre dezvăluirile RISE privind consultanţii ruşi ai lui Igor Dodon: CEC-ul ia atitudine în baza probelor, nu a declaraţiilor

0 125

Comisia Electorală Centrală (CEC) nu poate lua atitudine faţă de dezvăluirile RISE Moldova, care ar demonstra că Igor Dodon ar beneficia de serviciile mai multor consultanţi politici ruşi, atâta timp cât nu a fost depusă o contestaţie. Totodată, CEC-ul ia atitudine pe anumite probleme în baza probelor, ci nu în baza acuzaţiilor publice. Declaraţiile au fost făcute în această seară de către secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

„Noi am văzut mai multe declaraţii despre implicare experţilor şi din Federaţia Rusă, România, Germania, SUA şi din altă parte. Sunt atacuri reciproce din partea concurenţilor electorali, din partea instituţiilor mass-media. Atâta timp cât nu este demonstrat un subiect de discuţie sau o implicare în campania electorală sau alte chestiuni, care sunt puse pe masă sub forma unei contestaţii, Comisia Electorală Centrală va monitoriza acest proces. Luaţi în calcul că nici concurenţii electorali nu se grăbesc să arunce cu contestaţii. Ei toţi sunt atenţi, fiindcă înţelegem şi toţi au aceleaşi păcate. Este un joc interesant că toţi vin cu învinuiri reciproce, dar nimeni nu se grăbeşte să semneze ceva împotriva altuia”, a declarat Lebedinschi.
Întrebat dacă imaginile video publicate de RISE Moldova nu constituie temei pentru sesizare, Lebedinschi a menţionat că CEC-ul lucrează reiese din probe.

„Comisia Electorală Centrală nu se bazează pe declaraţii publice. Noi reieşim din probe. Nu vorbesc din numele meu sau al Comisiei. Atunci când pe masa Comisiei va fi o contestaţie, Comisia se va expune prin hotărâre sau scrisoare referitor la o situaţie concretă”, a mai spus secretarul CEC.
Totodată, acesta a subliniat că dacă serviciile de consultanţă sunt achitate, atunci nu este o încălcare a Codului Electoral.

„Conform Codului Electoral este interzisă implicare în agitaţia electorală a cetăţenilor străini. Dacă vorbim de servicii de consultanţă care sunt achitate, atunci nu este nicio problemă”, a specificat Lebedinschi.

Amintim că o investigaţie jurnalistică publicată de RISE Moldova arată că Igor Dodon, candidat independent la prezidenţiale, ar beneficia de serviciile a cel puţin opt consultanţi politici din Federaţia Rusă. Aceştia au fost surprinşi în anturajul staff-ului său, dar şi al deputaţilor PSRM.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata