Mihai Popşoi: Erdogan nu a informat Republica Moldova că Plahotniuc se află în Turcia, iar Dodon „a luat apă în gură”

0 130

Plahotniuc se află în Turcia din 10 septembrie, dar Recep Tayyip Erdoğan nu a informat Republica Moldova din prima zi. Declaraţia a fost făcută de deputatul PAS Mihai Popşoi care, la emisiunea Punctul pe AZI de la postul TVR MOLDOVA a mai afirmat că Igor Dodon „a luat apă în gură” şi nu mai dă vina pe turci aşa cum dădea vina pe americani că îl ascund pe Plahotniuc.

Deputatul PAS a precizat că informaţia despre aflarea lui Plahotniuc în Turcia nici măcar nu a parvenit de la autorităţile turce, ci a venit de nicăieri, iar reacţia lui Igor Dodon faţă de partenerul său Erdogan ar fi trebuit să fuie una foarte dură. 

„Să nu te informeze că o persoană anchetată în Republica Moldova pentru fraude deosebit de mari se află pe teritoriul Turciei şi, la trei săptămâni, să fie nevoie ca Procuratura să întrebe autorităţile turce dacă e adevărat, e ruşinos”, a spus deputatul PAS.

Potrivit lui Mihai Popşoi, discuţia care a avut loc zilele trcute între Dodon şi Erdogan a avut şi acest subiect pe agendă, deşi acest lucru nu a fost făcut public.

„Bănuiesc că Igor Dodon nu a aflat din presă despre plecarea lui Plahotniuc din SUA în Turcia şi această intervenţie a procuraturii la autorităţile turce e una formală, dar nu mai puţin ruşinoasă”,a precizat Mihai Popşoi.

Deputatul a mai spus că un semn de întrebare îl reprezintă negocierile pe care Dodon le poartă cu Plahotniuc.

„Toate acele tranzacţii şi favoruri făcute de Dodon când era ministrul Economiei, privatizările, Plahotniuc le ştie şi ştie mai multe despre Dodon decât i-ar plăcea acestuia. Aflarea lui Plahotniuc în Turcia reduce şansele de extrădare. Şansa era ca Plahotniuc să fie extrădat din SUA într-o ţară unde are cetăţenie – Republica Moldova, România sau Rusia. Acum, că a plecat la Erdogan, care e şi el prieten bun cu Plahotniuc, îmi vine greu să spun cine are o relaţie mai apropiată cu Erdogan: Dodona sau Plahotniuc”, a spus Mihai Popşoi.

Deputatul PPDA Vasile Năstase a spus că Plahotniuc nu a ales întâmplător Turcia.

„El nu a mers într-o ţară din UE, nu a mers la el acasă, în Franţa, pe malul lacului Geneva, unde are casă. Într-o ţară democratică, probabilitatea extrădării lui în Republica Moldova ar fi fost mai mare”, a spus Vasile Năstase.

Potrivit deputatului, Plahotniuc are nişte atuuri în Turcia.

„Unul dintre aceste atuuri este că Plahotniuc a răpit şi dus în turcia profesorii turci de la Orizont. Pavel Filip ar fi încercat să afle ce se întâmple, dar i s-a spus să stea la locul lui. Plahotniuc are protecţie în Turcia”, a spus Vasile Năstase.

Deputatul PDM Ludmila Guzun a menţionat că îşi doreşte ca Procuratura să îşi facă treaba, iar Plahotniuc să aibă parte de un proces corect al justiţiei, ca fiecare cetăţean al Republicii Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata