Ministerul Justiției va solicita astăzi, în ședință de Guvern, reaprobarea proiectului de modificare a Constituției, respins săptămâna trecută de Curtea Constituțională

0 63

Ministerul Justiției va solicita astăzi în ședință de Guvern reaprobarea proiectului de modificare a Constituției, respins săptămâna trecută de Curtea Constituțională.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat într-un briefing că proiectul respectiv este susținut și de Consiliul Europei, care îl consideră conform recomandărilor Comisiei de la Veneția.

„Ca urmare a înțelegerilor avute cu Consiliul Europei, agrementelor cu privire la proiectul de modificare constituțională, voi solicita reaprobarea proiectului de modificare Constituției, cu unele ajustări pentru a respecta și soluția pronunțată de Curtea Constituțională”, a declarat Fadei Nagacevschi.

El a precizat că adoptarea modificărilor respective face parte din angajamentele asumate de Republica Moldova pentru obținerea susținerii financiare din partea Uniunii Europene și FMI.

Curtea Constituțională a respins săptămâna trecută un proiect de modificare a Legii Supreme, propus de Guvern, care prevede mai multe amendamente care țin de procedura de numire a judecătorilor și de activitatea Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorii Curții au constatat încălcarea unor norme de procedură, dar și-au exprimat rezervele și în privința unor prevederi ale proiectului. Curtea a notat că proiectul nu respectă condițiile de revizuire a Legii Supreme și nu poate fi înaintat spre examinare Parlamentului.

Printre principalele prevederi ale proiectului de modificare a Constituției este anularea numirii judecătorilor pe un termen inițial de 5 ani, excluderea Parlamentului din procesul de numire a judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție, excluderea din componența CSM a ministrului Justiției, procurorului General și președintelui CSJ, stabilirea componenței CSM din 12 membri din care 6 sunt judecători și 6 – reprezentanți ai societății civile.

sursa: radiochisinau.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata