Ministerul rus de Externe: Maia Sandu compromite reglementarea transnitreană prin cererea de retragere a trupelor ruse

0 58

Preşedintele ales al R. Moldova, Maia Sandu, încearcă să compromită procesul de reglementare paşnică a conflictului transnistrean prin declaraţiile privind necesitatea retragerii trupelor ruse (GOTR) din stânga Nistrului. Declaraţia a fost făcută astăzi de către purtătoare de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

„Noi catalogăm această declaraţie ca una îndreptată spre deteriorarea eforturilor privind reglementarea paşnică a problemei transnistrene”, a specificat Zaharova, citată de TASS.

Amintim că, Maia Sandu a declarat recent într-un interviu pentru publicaţia ucraineană „Evropeiska Pravda” că planul de rezolvare a conflictului transnistrean trebuie să includă retragerea completă a trupelor ruse de ocupaţie din stânga Nistrului.

„Eu sunt împotriva federalizării R. Moldova. Eu nu susţin variantele pe care le propune Dodon împreună cu partidul său. Deşi n-au făcut propuneri concrete, ei au vorbit anterior despre federalizare. Sunt sigură că vom găsi un format de soluţionare a conflictului. El trebuie să includă retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova. Noi întotdeauna am avut această poziţie şi vom continua să o avem”, a declarat Maia Sandu.

Reamintim că Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) se află ilegal pe teritoriul R. Moldova. În 2017, Curtea Constituţională a R. Moldova a declarat că trupele ruse din stânga Nistrului sunt trupe de ocupaţie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata