Ministrul de Externe al Ucrainei: Sunt absolut convins că Rusia va pleca din Crimeea, din Donbas și Transnistria

0 78

În cadrul unui interviu pentru Deschide.MD în contextul vizitei sale oficiale la Chișinău, diplomatul ucrainean a declarat că înghețarea conflictului în Donbas după modelul celui transnistrean ar fi cel mai prost scenariu pentru Kiev.

“Eu sunt absolut convins că Rusia va pleca din Crimeea, că Rusia va pleca din Transnistria, că Rusia va pleca din Donbas. Eu aș fi foarte fericit dacă eu, în calitate de ministru al Afacerilor Externe al Ucrainei, voi reuși să aduc un aport considerabil în aceste procese.

Rusia trebuie să plece din simplul motiv că acestea nu sunt pământurile ei. Nu are niciun drept să se afle pe aceste pământuri.

Trebuie să lucrăm fără întrerupere și niciodată să nu ne permitem nouă înșine sau prietenilor noștri să punem la îndoială izbânda definitivă în acest sens,

oricât timp ar trebui pentru asta”, a declarat Dmitri Kuleba.

Totodată, oficialul ucrainean a menționat că înghețarea conflictului din Ucraina și Rusia după exemplul Transnistriei este un scenariu prost.

“Noi facem tot ce stă în puterile noastre pentru a nu permite înghețarea conflictului în regiunile Donețk și Lugansk.

Acesta este cel mai prost scenariu – înghețarea conflictului. Pentru că vom intra într-un proces îndelungat de reglementare, iar exemplele în lume,

inclusiv în Transnistria, demonstrează că cu cât mai mult timp trece, cu atât e mai complicat să soluționezi.

Mă repet, nu am niciun dubiu că vom învinge, și voi și noi, dar cel mai bine să o facem plătind un preț mai mic pentru asta”, a explicat Kuleba.

De asemenea, Dmitri Kuleba susține că relațiile dintre Ucraina și Republica Moldova vor fi foarte calde în continuare.

“Situația în regiune este alarmantă, lipsește un sistem de securitate. Există toate condițiile pentru un joc liber din partea Federației Ruse.

În fâșia subregiunii noastre avem Donbasul, Transnistria, Crimeea, avem Belarusul slăbit de contradicțiile interne, avem o Uniune Europeană preocupată de problemele sale interne și care nu se poate concentra pe problemele statelor din vecinătate.

Avem multă instabilitate, iar în aceste condiții trebuie să fim foarte precauți.

Dar cel mai bine este atunci când suntem precauți împreună cu prietenii și partenerii noștri.

Eu vreau ca Republica Moldova și Ucraina să fie prieteni în acest sens”, a mai spus ministrul ucrainean.

 

sursa: deschide.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata