Ministrul Sănătăţii: Vaccinarea anti-COVID se va face în R. Moldova cu acel vaccin care va trece toate etapele de testare

0 107

Populația din Republica Moldova va fi vaccinată împotriva COVID-19 numai în cazul în care va exista un vaccin care va trece toate etapele de testare. Asigurările din partea ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care a participat pe 10 septembrie la ședința parlamentului.

Deputatul PAS Radu Marian i-a cerut ministrului Sănătății Viorica Dumbrăveanu să declare public că imunizarea contra COVID-19 va fi efectuată numai dacă vaccinul respectiv va fi certificat de Organizația Mondială a Sănătății.

„Republica Moldova a făcut un demers căte Alianța Globală pentru Imunizări și Vaccinuri. În cazul în care va exista un vaccin securizat, testat, indiferent cine l-a produs, vom cere să fie oferit și Republicii Moldova. Vaccinarea populației se va face cu vaccinul care va trece toate etapele de testare”, a răspuns Dumbrăveanu.

Ministrul Sănătății a precizat că bani pentru achiziționarea unui potențial vaccin anti-COVID-19 nu au fost alocați.

„Cunoașteți prognozele elaboratorilor. Ceea ce pot să vă asigur că am planificat și alocat și suntem în proces de achiziționare a vaccinului anti-gripal, care la fel este vital în situația pandemică din Moldova”, a declarat ministrul Sănătății.

Amintim că autorităţile de la Moscova au anunţat miercuri că au început testarea vaccinului rus împotriva COVID-19 pe 40 000 de locuitori ai capitalei – etapă finală de testare a acestui vaccin anunţată în august. Peste 20 de ţări au solicitat achiziţionarea unui miliard de doze de vaccin, potrivit Fondului suveran rus implicat în finanţarea sa.

Președintele Igor Dodon a declarat, la sfârșitul lui august, că este gata să fie primul moldovean căruia îi va fi administrat vaccinul rusesc pentru noul tip de coronavirus.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata