Muntean: Vicepremierul a mințit în privința contractului de gaze

0 102

La conferința de presă a ministrului infrastructurii, Andrei Spînu, din 11 ianuarie, a avut loc o situație care nu prevede nimic bun – guvernarea a mințit despre contractul cu privire la gaze. Despre aceasta a scris pe rețelele de socializare Iurie Muntean, unul dintre cofondatorii „Congresului Civic”.

Iurie Muntean: Dacă până astăzi guvernarea tăinuia cu neîndemânare sau spunea câte o minciunică, astăzi ne-a mințit fără rușinare, declarând că, începând cu luna noiembrie a anului trecut insistă pe publicarea noului contract cu privire la livrarea gazelor naturale, dar Gazprom, chipurile, solicită ținerea în secret a acestui act”.

Totuși, după mai multe întrebări de precizare ale jurnaliștilor, „s-a adeverit că partea moltovenească va solicita publicarea contractului abia în a doua jumătate a lunii ianuarie”, a spus Muntean.

El a subliniat că conferința de presă a fost susținută de Andrei Spînu pe fundalul unei situații catastrofale în care a ajuns marea majoritate a populației Moldovei, din cauza prețurilor în creștere la mărfuri și servicii.

„Lunile precedente ale sezonului rece au distrus toate sau aproape toate iluziile cetățenilor în privința capacității formațiunii de guvernare de a forma activ o oarecare nouă realitate.

Și chiar dacă asemenea „visători” exotici puteau fi găsiți încă azi dimineața măcar printre „fanii” partidului de guvernământ, atunci după conferința de presă a vicepremierului Spînu, sunt sigur, că din aceștia n-au mai rămas”, a menționat Iurie Muntean.

Potrivit lui, situația în țară nu e pur și simplu serioasă, dar e deja complicată. Vicepremierul însă, a apărut în fața camerelor deloc pentru a oferi răspunsuri:

„În decursul a 45 de minute acest fost lider al „consomolului” lui Filat a reușit să-i enumere pe toți cei care poartă răspundere pentru starea creată a lucrurilor în domeniul livrării gazelor în Moldova. Mai ales, a arătat și repetat în detalii cine și ce trebuie să facă”.

Presa, scrie Muntean, informând cetățenii, trebuie să „formuleze atât întrebările, cât și răspunsurile, cu prudență și responsabilitate”.

„Experții și analiștii trebuie să analizeze cu precauție. Moldovagaz, chiar și Gazprom, și Miller personal tot trebuie. Grupul de companii „Premier Energu” – la fel trebuie”.

„Și cetățenii trebuie, atât timp cât guvernarea regretă, își exprimă compătimirea, mai mult asemănătoare condoleanțelor, și ar fi dorit să schimbe ceva. Dar nu știe nici ce, nici cum. Și nu e ezitare, dar aproape că citate dintr-o mornăială leșinată, pardon, declarațiile unui vicepremier. Da, și merci cetățenilor pentru un nivel înalt al disciplinei de achitare, care depășește 95% din prețul gazului livrat”.

Mai departe, și mai „bine”, scrie Iurie Muntean.

„Se dovedește că prețurile spot pe piețele europene la fel trebuie. Da! Trebuie să se stabilizeze!”.

Și niciun cuvânt despre ce trebuie să facă Guvernul și guvernarea la modul general.

„Poate doar că, posibil, la începutul primăverii el, adică Guvernul – atenție – va examina întrebările existente în cadrul comisiei interguvernamentale moldo-ruse.

Timp în care noi cu toții, stimați concetățeni, va trebui să supraviețuim într-un mod oarecare până la acea primăvară!

Apropo, nu știu dacă ați observat, dar iarăși „a dispărut” pe undeva doamna președintă?

Toate acestea înseamnă că, fie cetățenii vor obliga prin proteste active și constructive această guvernare să se transforme din translator al știrilor într-un subiect politic activ capabil să rezolve măcar unele probleme, fie Republica Moldova se va transforma într-un deșert încă până în 2025, ca rezultat al acestui „Energomor”!”.

http://

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata