Nicolae Negru: CEC are probleme cu vederea, dar nu e oarbă cu totul

0 133

Nu ne mai miră că Dodon s-a situat din nou deasupra legii, amenințându-l pe Igor Șarov, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, cu demisia, pentru că ministrul a îndrăznit să observe că nici măcar președintele nu are dreptul să apară în fața elevilor fără mască de protecție. „Dacă aș dori, atunci mâine ar fi demis”, s-a lăudat Dodon plin de sine, ca un baron de provincie.

Căzând mai apoi de acord, în aparență, cu decizia lui Șarov de a le interzice politicienilor intrarea în școli, inclusiv WC-uri, pe perioada stării de urgență în sănătate publică, Dodon în realitate scuipă pe această interdicție. „În calitate de președinte, până a fi înregistrat în cursa electorală, eu pot să am întrevederi la inițiativa directorului. Ieri am avut întâlnire la liceul din orașul Leova. Am discutat cu profesorii mai multe subiecte de interes pentru ei, nu a fost legat de electorală. La Taraclia, de asemenea, am discutat problemele din sectorul educațional. Sunt de acord că în procesul educațional, mai ales în campania electorală, nu trebuie să permitem la nimeni să facă acțiuni politice. Așa că salut și susțin în continuare acest demers”, a precizat fățarnic Dodon. El nu va muri de modestie și bun-simț!

Ce coincidență! Exact acum, în perioada electorală, directorilor de școli li s-a trezit interesul pentru o discuție „pe mai multe subiecte” cu președintele care nu are în atribuțiile sale „problemele din sectorul educațional”! Dacă aceasta nu e acțiune politică și electorală, atunci ce este?

Întâlnindu-se, în aceeași zi, pe 18 septembrie, cu Ambasadorul SUA Derek J.Hogan, Dodon și-a „reiterat intenția de a participa la procesul electoral fără utilizarea resurselor administrative”. Cineva dintre candidați ar trebui să-i atragă atenția Comisiei Electorale Centrale asupra acestui „șiretlic” al liderului PSRM de a face campanie electorală în școli, profitând de funcția sa. Din păcate, însă, e puțin probabil că CEC va întreprinde ceva pentru a-l opri.

În această săptămână și-a dat arama pe față și Comisia Electorală Centrală, acționând, ca și Guvernul, în interesul electoral al lui Dodon. Primul semnal al angajării CEC e circulara prin care le interzice partidelor să finanțeze campaniile electorale ale candidaților săi pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Partidele pot contribui ca persoane juridice doar în limita a 12 salarii medii pe economie. Este o interpretare tendențioasă, abuzivă și contrară spiritului legii, spun juriștii într-un glas.

Astfel, formațiunile care au acumulat bani pentru prezidențiale se pomenesc că nu-i pot folosi. Numai Dodon pe care îl ajută financiar părinții și entități necunoscute de prin Bahamas va putea aduna suma necesară pentru publicitate și alte cheltuieli electorale, ceilalți candidați (poate cu excepția lui Usatîi) vor fi nevoiți să se descurce cu propriile mijloace, care nu le pot egala pe ale lui Dodon, decât doar dacă iau legătura cu Plahotniuc sau alți oligarhi mai modești, dar nu mai puțin bogați. Și, bineînțeles, vor trebui să fenteze legea.

Și „generozitatea” cu care CEC a acceptat propunerea Ambasadorului socialist de la Moscova ca să deschidă 38 de secții de votare în Rusia, unde, până acum, la alegeri participau nu mai mult de 8 mii de persoane, e iarăși un cadou electoral pentru Dodon, o portiță pentru implicarea partenerilor săi de afaceri din Rusia în alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Din întâmplare, și eliminarea din cursa prezidențială a lui Andrian Candu poate fi privită ca un serviciu făcut lui Dodon, care nu se află în termeni buni cu liderul „Pro-Moldova”, sugerând că ar putea să-l bage la pușcărie, dacă ar fi „ca Plahotniuc”.

Cum se întâmplă că acțiunile discutabile ale CEC sunt doar în folosul lui Dodon, nu și al altor candidați? E o situație ca în bancul cu berarul care, fiind întrebat de ce nu umple cum se cuvine halbele, a răspuns că nu vede bine. Și de ce nu se întâmplă să umpleți peste margini? – se interesă clientul. „Păi, nu sunt orb cu totul!” – se ofensă berarul. În mod analogic, am putea spune că CEC nu vede bine, pentru a proceda corect, în spiritul legii, dar nu e oarbă cu totul ca să favorizeze și pe altcineva decât pe Dodon.

 

sursa: ziarulnational.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata