Nicolae Negru: Decizia Curții Constituționale nu înseamnă automat declanșarea anticipatelor

0 56

Nicolae Negru avertizează că decizia  a Curții Constituționale nu înseamnă automat declanșarea alegerilor anticipate.

„Cred că este important pentru Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) să-și voteze candidatul, ca președinta Maia Sandu să nu poată fi învinuită că a simulat desemnarea lui Igor Grosu pentru funcția de prim-ministru, urmărind dizolvarea Parlamentului. În acest caz, decretul de dizolvare ar putea să nu întrunească toate condițiile prevăzute de Constituție și ar putea să fie anulat de Curtea Constituțională (CC)”, a declarat editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru,

după ce Înalta Curte a declarat constituțional decretul prin care liderul interimar al PAS a fost desemnat să formeze noul Cabinet de miniștri.

Editorialistul nostru vrea să creadă că Igor Grosu chiar își dorește să fie în fruntea unui guvern care să redreseze situația actuală din R. Moldova.

„Din declarația lui Igor Grosu, care spune că prioritățile Guvernului său vor fi criza pandemică și economică, e de presupus că deputații PAS

vor acorda vot de încredere Guvernului PAS.

De asemenea, este important ca Maia Sandu să aducă la cunoștința politicienilor și a societății în general ce își dorește în acest moment cu adevărat:

alegeri anticipate cu orice preț sau vaccinarea și stoparea pandemiei”.

Totodată, Nicolae Negru consideră că Guvernul Grosu ar trebui votat de toate fracțiunile care s-au pronunțat pentru învestirea unui executiv anticriză.

„În mod normal, toate fracțiunile și grupurile parlamentare care s-au pronunțat asupra necesității unui guvern anticriză sau de tranziție, sau de compromis ar trebui

să voteze învestirea echipei lui Grosu, chiar dacă nu o vor face cu plăcere, ca în cazul Platformei „Demnitate și Adevăr”.

Și Dodon consideră că dizolvarea Parlamentului înainte de stăvilirea valului pandemic ar fi iresponsabilă, dar insistă în continuare asupra unui guvern format

de candidatul Alianței Dodon-Șor-Plahotniuc.

Ceea ce înseamnă că pe liderul PSRM (și pe finanțatorii săi) îl îngrijorează nu pandemia, cum declară fățarnic, ci rămânerea la treucă, controlul asupra Executivului.

Din cauza intereselor trinomului, lupta politică pe marginea prăpastiei ar putea continua și se va ajunge din nou la Curtea Constituțională.

Vom ști mai exact după întrunirea socialiștilor, dacă își vor asuma sau nu dizolvarea Parlamentului împotriva căreia se pronunță”, a punctat editorialistul.

Sursa citată a mai adăugat că un rol decisiv va avea și Platforma „Pentru Moldova”, care include și deputații Partidului „ȘOR”.

„Și-au legat ei strâns destinul cu destinul politic al lui Dodon sau dispun de un anumit grad de autonomie? Concluzia e că e nevoie de câteva zile până spiritele

se vor potoli după decizia de azi a CC, până politicienii vor fi capabili să analizeze la rece. Abia atunci situația se va limpezi cu adevărat.

E important de știut că refuzul deputaților de a vota Guvernul Grosu va prelungi perioada de incertitudine, de instabilitate cu încă 7 luni.

Dacă Parlamentul se dizolvă în zilele ce urmează, vom putea avea un guvern cu împuterniciri depline abia peste 7 luni, în cel mai bun caz”, a conchis Nicolae Negru.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata