NO COMMENT | Proteste în Ucraina – Manifestanţi cer în faţa Parlamentului demisia ministrului de Interne

0 186

O mie de ucraineni au manifestat vineri în faţa sediului Parlamentului, unde au cerut destituirea ministrului de Interne Arsen Avakov, în urma mai multor scandaluri implicând poliţia, relatează AFP potrivit news.ro.

Protestatarii, majoritatea tineri şi purtând mască de protecţie, au aprins fumigene şi au distrus o maşnă de poliţie veche, pe care au adus-o  în acest scop.

”Cine mă va proteja?”, ”0% încredere. Avakov, afară!” sau ”Nu fi complice la violuri, crime, violenţe şi abuzuri, votează destituirea lui Avakov!”, proclamau mesaje inscripţionate pe pancarte agitate de manifestanţi.

Poliţia ucraineană este acuzată cu regularitate de abuzuri.

Un scandal recent a şocat ţara – violarea şi torturarea unei tinere într-un comisariat, în centrul ţării.

Doi poliţişti au fost arestaţi, iar unitatea din care fac parte a fost desfiinţată, însă fără să oprească criticile.

Nereguli în poliţie au fost arătate apoi cu degetul, în urma unui schimb de focuri, ziua, între zeci de membri rivali ai unei mafii a transporturilor, în apropiere de Kiev, urmat, la începutul lui iunie, de alt schimb de focuri într-o piaţă uriaţă în apropiere de Odesa (sud).

Convocat vineri în Parlament, ministrul de Interne a denunţat, citat de presă, ”insinuări” ale adversarilor săi şi a îndemnat ”să nu se acuza tot colectivul poliţiştilor din cauza câtorva canalii”.

”Noi nu ascundem nimic” şi ”reacţionăm repede şi dur” împotriva acestui tip de ”incidente ruşinoase”, a declarat el.

Avakov a anunţat că ministerul pregăteşte înregistrarea poliţiştilor în comisariate.

Autorităţile ucrainene au lansat în 2015 o reformă poliţiei naţionale, cu susţinerea Occidentului, însă, potrivit unor experţi, acest proiect a eşuat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata