Noi reguli pentru acordarea dreptului de şedere în scop de muncă în Republica Moldova

0 69

Guvernul a aprobat săptămâna trecută un proiect de lege prin care modifică regulile de angajare a străinilor în Republica Moldova.

În prezent, acordarea dreptului de şedere în scop de muncă în Republica Moldova este condiţionată de cerinţa de achitare a unui salariu mediu prognozat pe economie. Executivul propune anularea prevederii, pentru că aceasta condiţionează angajarea unui străin cu un salariu mai mare decât pentru un cetăţean pentru acelaşi tip de activitate şi defavorizează forţa de muncă autohtonă, scrie Bizlaw.

Asta pentru că, potrivit legii salarizării, un angajator din sectorul real al economiei este obligat să achite unui lucrător moldovean cel puţin un salariu minim garantat, care constituie în prezent 2.775 de lei. Iar unui străin, angajatorul este obligat să-i achite un salariu mediu pe economie, în prezent 7.953 de lei. Această prevedere reprezintă o constrângere în calea investiţiilor în Republica Moldova, susţin autorii proiectului.

Modificările propuse de Guvern au fost consultate cu comunitatea de afaceri din Republica Moldova, inclusiv cu membrii Consiliului Economic, care a pus în dezbatere schimbările legislative. Membrii platformei au venit cu o expertiză pe marginea proiectului de lege, care a fost luată în calcul în procesul de elaborare a documentului final aprobat de Guvern.

Subiectul accesului străinilor pe piaţa forţei de muncă din Republica Moldova este în atenţia Consiliului Economic din 2017. Cu suportul şi expertiza platformei au fost optimizate un şir de restricţii şi cheltuieli în procesul de obţinere a permisului de şedere şi de lucru pentru cetăţenii străini.

Printre optimizări se numără reducerea numărului de acte şi a timpului de acordare a permiselor  de  muncă şi de şedere pentru străini. A fost sporită responsabilitatea angajatorului pentru străinul invitat la muncă în Republica Moldova, astfel prevenindu-se pe viitor crearea unor canale de migraţie ilegală pentru străinii din ţările cu risc sporit de migraţie.

Pentru ca proiectul de lege să intre în vigoare acesta trebuie să fie votat în Parlament şi publicat în Monitorul Oficial.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata