O investigație a Ziarului de Gardă confirmă spusele lui Renato Usatîi, potrivit cărora Vladimir Plahotniuc a plecat din SUA

0 290

Fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, pe numele căruia instanțele naționale au emis un mandat de arestare în lipsa acestuia, ar fi părăsit orașul Miami din SUA la sfârșitul lunii august. Despre asta anunță Ziarul de Gardă, care a publicat și un document confirmativ în acest sens.

Conform datelor deschise ale instituțiilor pentru securitate internă ale SUA, unde poate fi accesat și istoricul intrărilor și ieșirilor cetățenilor, Vladimir Plahotniuc a părăsit orașul Miami în 28 august, mai scrie zdg.md.

Ziarul de Gardă a verificat istoricul călătoriilor lui Vladimir Plahotniuc, după ce liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a scris pe pagina sa de Facebook că Plahotniuc se află la Istanbul, Turcia. Potrivit lui Usatîi, Vladimir Plahotniuc are zilnic mai multe întâlniri cu politicieni moldoveni și intermediari ai lui Igor Dodon, pentru a continua să influențeze procesele politice din Republica Moldova

Vladimir Plahotniuc a plecat din Republica Moldova în iunie 2019, după ce PDM, formațiune pe care o conducea, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, care s-a destrămat în noiembrie 2019. După ce a plecat din țară, pe numele lui Vladimir Plahotniuc au fost pornite mai multe cauze penale. În luna martie 2020, Ambasada SUA la Chișinău a confirmat că Plahotniuc se află pe teritoriul SUA.

În  22 mai, judecătorii au admis demersul PCCOCS și au emis mandat de arestare pentru 30 de zile în privința lui Vladimir Plahotniuc.

Măsura preventivă i-a fost aplicată lui Pahotniuc prin cuntumacie, adică absența nejustificată a persoanei cercetate penal. Demersul procurorilor a fost înaintat în circumstanțele unui nou dosar în care fostul lider al PDM este învinuit pe trei capete de acuzare.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata