O nouă condamnare CEDO în cazurile de reţinere ilegală şi tortură aplicate în aprilie 2009

0 132

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat astăzi hotărârea în cauza Muradu v. Republica Moldova (Plângerea no. 26947/09). Cauza se referă la încălcări ale drepturilor omului care au avut loc în aprilie 2009.

Reclamantul s-a plâns pe violarea art. 3 (tortură), 5.1, 5.3, 5.4 şi 5.5 (reţinere şi arestare ilegală) din Convenţie, scrie Asociaţia Promo-LEX.Curtea constată că autorităţile au luat cunoştinţă de acuzaţiile reclamantului cel târziu la 13 aprilie 2009. Avocatul reclamantului a făcut o plângere oficială în ziua următoare. Din observaţiile guvernului  reiese clar că reclamantul a fost în ţară până la 4 august 2010, adică mai mult de un an după ce autorităţile au aflat de acuzaţiile sale. Nu a existat nicio informaţie conform căreia, în perioada respectivă, reclamantul ar fi fost invitat în faţa autorităţilor şi nu s-a prezentat. Dimpotrivă, el a fost intervievat de organul de urmărire penală sau a interacţionat cu procuratura ca parte a procedurilor penale împotriva acestuia.

Curtea a statuat că, nu este clar ce a împiedicat autorităţile, în cursul anului iniţial al anchetei, să efectueze lista acţiunilor de investigaţie menţionate de guvern în observaţiile sale , cu atât mai mult încât la 13 În aprilie 2009, reclamantul a descris cum arată mai mulţi ofiţeri de poliţie pe care i-a acuzat de rele tratamente.

Curtea consideră că neîndeplinirea măsurilor esenţiale de investigaţie în primul an crucial după plângere a redus considerabil eficienţa anchetei, care a fost deschisă în cele din urmă doar la 21 decembrie 2011. Curtea reiterează faptul că întârzierile în investigarea relelor tratamente sunt incompatibile cu obligaţiile asumate în temeiul articolului 3 al Convenţiei.

Se observă, de asemenea, că ancheta a fost suspendată între 2012 şi 2018 şi este încă în curs. Având în vedere deficienţele din cadrul anchetei iniţiale menţionate la alineatul precedent, eşecul solicitantului de a coopera ulterior ca urmare a părăsirii ţării nu poate fi considerat decisiv în aceste condiţii. Din acelaşi motiv, Curtea constată că ancheta care este încă în curs a fost deja afectată de ineficienţă şi, prin urmare, plângerea formulată de reclamant nu poate fi considerată prematură.

De asemenea, Curtea a constatat violarea art. 5.3, 5.4 şi 5.5 având în vedere acţiunile procurorului şi judecătorilor, sub aspectul aplicării reţinerii ilegale şi aplicării arestului în privinţa reclamantului.

Curtea a decis unanim existenţa violării art. 3, 5.3, 5.4 şi 5.5 din Convenţie de către Guvernul Republicii Moldova şi a decis de a acorda reclamantului suma de 15.000 euro în calitate de prejudiciu moral şi suma de 840 de euro în calitate de costuri şi cheltuieli.

Reclamantul beneficiază de servicii de reabilitare în cadrul Centrului de Reabilitare  Victimelor Torturii ”Memoria”.

Reclamantul a fost reprezentat în faţa CtEDO de avocata Violeta Gaşiţoi şi avocatul Promo-LEX, Vieru Vadim.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata