O nouă disciplină va apărea în curricula şcolară. La ore vor fi prezenţi poliţişti

0 140

Din septembrie anul curent, elevii din clasele gimnaziale şi liceale ar putea studia o nouă disciplină şcolară – educaţie pentru socializare juridică. Responsabili de la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC) susţin că noua materie şcolară va avea drept scop prevenirea infracţiunilor în rândurile minorilor. La ore vor fi prezenţi poliţişti.

Într-un răspuns, oferit Agenţiei de presă IPN, Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) precizează că în 2020 de către minori şi cu participarea acestora au fost săvârşite 606 infracţiuni (în 2019 – 664). Astfel, circa 3 la sută din numărul total al infracţiunilor înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova sunt săvârşite de către minori sau cu participarea acestora. Fenomenul infracţional în rândul minorilor este dominat de infracţiunile mai puţin grave (893), urmate de infracţiunile grave (167) şi uşoare (64), după care urmează infracţiunile excepţional de grave (7) şi deosebit de grave (6).

Din numărul total al infracţiunilor săvârşite de către minori sau cu participarea acestora în 2020, 341 sunt furturi, 40 – jafuri, 24 sunt acte de huliganism, 13 sunt infracţiuni privind viaţa sexuală, 4 sunt infracţiuni legate de droguri şi alte patru – vătămări intenţionate ale integrităţii corporale.

În primele două luni ale anului curent de către minori şi cu participarea acestora au fost săvârşite 74 infracţiuni, ceea ce constituie o descreştere cu circa 27 la sută faţă de perioada analogică a anului precedent, potrivit IGP.

Corina Lungu, consultant principal la MECC, a precizat că disciplina şcolară educaţie pentru socializare juridical va încerca să dezvolte în rândurile elevilor o cultură juridică şi să schimbe optica prin care sunt percepuţi reprezentanţii organelor de drept. „Acel poliţist să nu vină într-o instituţie de învăţământ doar atunci când e vorba de o încălcare, dar şi ca să informeze şi să arate cum aceste infracţiuni pot fi prevenite”, a relevat Corina Lungu.

Potrivit responsabilului de la MECC, a fost creat un grup de lucru, alcătuit din reprezentanţi ai IGP şi cadre didactice, care au elaborat pachetul curricular necesar pentru predarea educaţiei privind socializarea juridică. Noua disciplină a fost pilotată pe parcursul anului curent de studii în clase de opta, în instituţii de învăţământ din 11 raioane, după care urmează a fi pilotată şi în clase liceale.

La orele de socializare juridică, elevii vor învăţa despre sancţiuni şi modul cum sunt ele aplicate, executarea pedepselor, securitatea în familie, în mediul şcolar, în comunitate, securitatea în mediul online, în timpul călătoriilor, în cadrul relaţiilor interpersonale, aspecte ale unei vieţi fără violenţă, aspecte ale comportamentului delicvent şi deviant, situaţiile de risc şi cum acestea pot fi depăşite, exploatarea prin muncă, traficul de finite umane, extremele psihoemoţionale. La orele practice de educaţie pentru socializare juridică vor fi prezentate studii de cazuri reale, în care profesorul va veni cu partea didactică, iar polişiştii le vor împărtăşi elevilor cunoştinţele  în domeniul juridic.

Ca să fie predată în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova,  noua disciplină, educaţie pentru socializare juridică, urmează a fi aprobată de Consiliul Naţional pentru Curriculum. Cursul va fi opţional. În prezent, o astfel de disciplină se predă în şcolile din Georgia, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, dar şi în instituţii de învăţământ din alte state.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata