Ochelari pentru calculator – Ideali pentru momentele lungi în fața ecranului

0 95

Ochelarii de protecție ecran sunt acei ochelari special concepuți pentru a vă oferi cele mai bune condiții de lucru, atunci când stați prea mult timp la calculator. O pereche de ochelari de lectură cu filtrare a ecranului cu lumină albastră va fi adaptată exact nevoilor dumneavoastră:

 • De a vedea clar atunci când lucrați la computer sau când folosiți timp îndelungat smartphone-ul ori tableta
 • De a vedea cât mai bine când priviți la distanță
 • De a crea un contrast puternic și a ajuta ochii să se relaxeze
 • De a reduce riscul de insomnie sau de probleme de ochi (precum degenerescența maculară, sau alte afecțiuni oftalmologice).

Studiile cercetătorilor arată că lumina albastră poate provoca efecte negative asupra sănătății oamenilor, ea este absorbită de la ecranele digitale și are un efect nociv asupra ochilor.Unele studii chiar sugerează și legătura între expunerea la lumină albastră și anumite boli grave, precum sunt: diabetul, obezitatea și bolile de inimă.

Cercetătorii de la Harvard au realizat un studiu prin care au arătat că lumina albastră schimbă ritmurile circadiene ale oamenilor și asta duce la insomnie, creșterea nivelului de zahăr din sânge, motiv pentru care se instalează o stare prediabetică.

Alte efecte nocive ale luminii albastre sunt:

 • Expunerea exagerată la lumina albastră suprimă secreția de melatonină, care este un hormon ce influențează ritmurile circadiene și deci poate afecta somnul oamenilor. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care cei înnebuniți după calculator sau alte gadget-uri nu dorm suficient în timpul nopții și a doua zi sunt obosiți.
 • Oamenii care stau mult timp la calculator pot suferi de sindromul luminii albastre.
 • Conform unor studii, există o legătură cauzală între expunerea intensă la anumite frecvențe de lumină albastră și apariția bolilor oculare – ale retinei, cataractă, pierderea ori încețoșarea vederii.
 • Prea multe ore în fața calculatorului poate slăbi circulația în cristalin și retină și astfel poate agrava miopia și hipermetropia, iar asta, în timp duce la glaucom, cataractă și alte boli de ochi grave.

O altă problemă ce vă poate cauza disconfort la ochi și care apare în principal datorită înaintării în vârstă este prezbiopia. Aceasta provoacă dureri de cap, oboseală vizuală și senzație neplăcută la ochi, care împreună îngreunează lectura și alte sarcini, făcând vederea obositoare și mai puțin confortabilă. În acest caz medicii specialiști recomandă ochelarii de vedere cu lentile progresive care sunt o soluție pentru prezbiopie, pentru persoanele cu vârsta peste 40 de ani.

O idee bună ar fi și folosirea de ochelari cu lentile fotochromice, care se întunecă la lumina soarelui, lucru deosebit de important pentru pacienții cu prezbiopie care în general pot fi sensibili la lumina puternică sau prea strălucitoare. Există și ochelari de lectură dedicați prezbiopilor care au lentile speciale ce pot bloca lumina albastră.

Pentru a vă simplifica viața de zi cu zi, specialiștii vă recomandă purtarea de ochelari pentru calculator, care vă protejează ochii de pericolele asociate ecranului (laptopului, PC-ului, tabletei, smartphone-ului), respectiv de lumina albastră emisă de aceste gadget-uri.

Pentru a vă reduce expunerea la lumină albastră puteți pune în aplicare următoarele sfaturi:

 • Purtați ochelari de protecție, care au lentile speciale ce filtrează o parte din această lumină, evitând astfel diferite probleme de ochi și oboseala oculară
 • Limitați timpul petrecut în fața ecranului calculatorului sau a smartphone-ului
 • Aplicați regula 20-20-20, de a face pauze la fiecare 20 de minute și de a privi un lucru la 20 m depărtare, o perioadă de timp de 20 secunde
 • Ajustați luminozitatea ecranului dispozitivului digital
 • Folosiți filtre de ecran de tip Night Mode, care au capacitatea de a reduce în mod eficient lumina albastră
 • Alegeți pentru casă sisteme de iluminat cu LED-uri cu nuanțe mai calde sau neutre, evitând tonurile de alb rece (deși se spune că acestea sunt mai eficiente din punct de vedere energetic); dezavantajul luminii reci este că are un risc de radiații UV mai mare decât cele solare.

Specialiștii precizează că este important ca oamenii să aleagă cele mai bune lentile pentru ochelari de protecție, cum sunt de pildă lentilele în anumite culori (verde, auriu, galben, portocaliu) care blochează în mod optim lumina albastră.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata