Raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova, Dragoș Tudorache, susține că autoritățile europene au transmis un semnal foarte important Chișinăului prin raportul dedicat Acordului de Asociere dintre RM și UE. Potrivit oficialului, „forma finală a acestui raport, la fel ca și consensul din cadrul dezbaterilor care au avut loc între grupurile politice, demonstrează că Uniunea Europeană rămâne un partener de nădejde pentru Republica Moldova atât timp cât parcursul european și destinul democratic al acestei țări sunt respectate conform propriilor angajamente”.

Mecanismele Acordului de Asociere au produs schimbări importante în evoluția democratică a Republicii Moldova în ciuda ritmului nesatisfăcător al reformelor. Sper ca semnalul primit prin acest raport să se vadă în responsabilizarea clasei politice și a factorului politic de la Chișinău. Avem nevoie de rezultate concrete în reforma justiției și lupta anticorupție, depolitizarea unor sectoare si instituții vitale pentru echilibrul democratic, creșterea și apărarea rolului societății civile, precum și transparentizarea mass media acaparată de oligarhi și politicieni dornici să controleze mesajul public”, susține el.

Dragoș Tudorache precizează că în ultimii ani a avut loc o creștere a schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și țările Uniunii Europene și aceste relații economice susținute de acordul de liber schimb au reușit să compenseze și să contrabalanseze embargoul rusesc.

Potențialul existent rămâne substanțial și insuficient exploatat, iar autoritățile de la Chișinău ar trebui să înțeleagă că un parcurs democratic este cea mai bună garanție pentru un viitor economic tot mai sigur și pentru bunăstarea cetățenilor moldoveni”, a menționat europarlamentarul.

Referindu-se la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie, Tudorache a spus că autoritățile de la Chișinău trebuie să demonstreze că pot susține un proces electoral în care dreptul cetățenilor de a-și decide viitorul să fie respectat întru totul.

Vom veghea cu atenție desfășurarea campaniei și a zilei votului de la nivelul Parlamentului European, cu un singur scop: triumful democrației și al voinței libere, neîngradite, a electoratului!”, a punctat el.