Olesea Stamate: Dodon a împărțit kulioace cu mită electorală la Soroca

0 177

Socialiștii ar fi îndemnat mai mulți locuitori din raionul Soroca, Republica Moldova, să-l voteze pe Igor Dodon în schimbul unor pungi cu produse alimentare sau a unui ajutor umanitar, scrie sursa citată.

Declarații în acest sens au fost făcute de Olesea Stamate, vicepreședintele PAS, care a sesizat Procuratura Anticorupție, Inspectoratul General al Poliției și Comisia Electorală Centrală cu privire la coruperea alegătorilor de către persoane publice din raionul Soroca.

În documentul apărut în presa de la Chișinău, se arată că toate aceste acțiuni ar fi coordonate de deputatul PSRM, Alla Pilipețcaia, cu implicarea factorilor de decizie locali ai Organizației Veteranilor din R. Moldova și altor organizații necomerciale.

Primul caz la care face referire sursa, ar fi avut loc în comuna Iarova, când președintele organizației veteranilor din raionul Soroca s-a adresat în mod oficial la primăria localității, solicitând lista persoanelor defavorizate.

„Ulterior, persoanelor aflate în dificultate, indicate în listă de către reprezentanții organizației, le-au fost livrate produse alimentare în pungi negre cu calendar și anume: ulei, salam, paste și crupe. Odată cu livrarea produselor de către reprezentanții organizației, a fost solicitat de la beneficiari telefonul de contact, iar ulterior aceștia au fost contactați nemijlocit de către Alla Pilipețcaia sau alte persoane ce s-au prezentat din numele acesteia cu evidențierea faptului că produsele au fost livrate din numele concurentului electoral, Igor Dodon, și mențiunea privind alegerea acestuia în cadrul scrutinului din 1 noiembrie 2020”, a menționat Olesea Stamate.

Un alt caz ar fi avut loc în comuna Volovița din raionul Soroca, unde în prezența primarului și consilierilor PSRM, mai multe persoane au primit cărbune și lemne de foc din partea Asociației Obștești „Soarta”, acțiune susținută de o fundație din Olanda.

„Notăm despre necontestarea scopului nobil al acestor donații oferite de fundațiile din Uniunea Europeană, dar faptul că acestea sunt oferite în plină campanie electorală și în prezența reprezentanților PSRM, denotă un transfer ilicit de imagine și confuzie în persoana donatorului. Astfel de acțiuni nu reprezintă altceva decât acte de corupție electorală, iar donațiile oferite cu scop nobil de Fundațiile din Uniunea Europeană sunt utilizate în calitate de mită electorală de către susținătorii concurentului electoral, Igor Dodon”, se mai arată în sesizarea respectivă.

De asemenea, vicepreședintele PAS a subliniat că administrația Apă-Canal Soroca a convocat colectivul de muncă și „le-a solicitat contra semnătură să-și asume angajamentul în scris de a-l vota pe Igor Dodon la funcția de președinte, iar zilnic salariații sunt antrenați în acțiuni de agitație electorală, în timpul orelor de muncă, fiind terorizați cu eliberarea din funcție în caz de refuz sau divulgare”.

În cele din urmă, Olesea Stamate a solicitat inițierea și instrumentarea unei cauze penale pentru săvârșirea infracțiunii de corupere a alegătorilor săvârșite de persoanele implicate nemijlocit în oferirea mitei electorale sub forma de produse alimentare, cărbune și lemne de foc, camuflate ca ajutoare sociale prin acte de binefacere comise în raionul Soroca.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata