Olesea Stamate: Numirea judecătorilor la CSJ a fost făcută în pofida informațiilor parvenite de la CNA și SIS

0 87

Consilierul prezidențial Olesea Stamate susține că numirea unui grup de judecători la Curtea Supremă de Justiție a fost făcută în pofida faptului că SIS și CNA au prezentat informații grave care trebuiau să constituie obiectul unei anchete penale: participarea la grup criminal organizat, infracțiuni economice, luarea de mită, trafic de influență și altele.

„La etapa de examinare a dosarelor de numire, Comisiei juridice, numiri și imunități i-au fost prezentate informații operative (din partea SIS și CNA)
cu privire la activitatea și integritatea judecătorilor vizați. Acestea conțineau informații grave care trebuiau să constituie obiectul unei anchete penale:
participarea la grup criminal organizat, infracțiuni economice, luarea de mită, trafic de influență și altele”, scrie consilierul prezidențial.
Stamate adaugă că procesul de examinare și numire a judecătorilor de către plenul Parlamentului a fost unul superficial, majoritatea deputaților care au aprobat numirea judecătorilor nu au pus în discuție informațiile oferite de organele operative, nici nu au atins subiectul acuzațiilor de corupție, pierderea dosarelor la CtEDO, subordonare politică etc. Totodată, plenul Parlamentului a refuzat numirea doamnei Viorica Puica în funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție
fără nici un motiv. Acest lucru a fost criticat larg în societate din rândul mediului academic și profesional.
„Votul din 12 martie demonstrează odată în plus că actualul Parlament doar mimează lipsa unei majorități, iar atunci când vine vorba de numiri în justiție și în instituții cu potențial economic, înțelegerile se obțin extrem de ușor, iar în procedurile de vot se intră ca în unt, fără multe întrebări și griji pentru soarta poporului.
Acest Parlament este o rușine pentru Moldova și produce daune acestei țări cu fiecare majoritate circumstanțială”, conchide Stamate.
Amintim că majoritatea PSRM – Șor a votat-o vineri în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție pe Tamara Chișca-Doneva, care a făcut parte
din completul de judecători care a luat decizia finală în dosarul „Gemeni” și a dus la obligarea statului de către CtEDO să achite prejudicii de până la 3,6 mln de euro.

 

sursa: deschide.md 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata