OMS a interzis intenționat efectuarea autopsiei la decedații de COVID-19

0 302

Renumitul medic pediatru Mihai Stratulat a fost invitatul lui Liviu Moraru la o nouă ediție a  emisiunii ”Bucătărie Politică”, proiect realizat de GMC.

Partidul Puterea Oamenilor este platforma pe care se regăsește Stratulat în noul exercițiu electoral pentru alegerile parlamentare de la 11 iulie.

Medicul a explicat de ce a acceptat anterior să încerce politica moldovenească în cadrul Partidului Democrat și cum a fost convins să facă parte din Partidul Puterea Oamenilor: ”Atunci a fost o decizie care nu a fost gândită și gătită. Acea experiență la alegerile parlamentare din 2019 a venit după o constrângere de circumstanțe. Am avut două ieșiri publice despre două spitale municipale după care m-am trezit cu o presiune mare din partea sistemului medical, a Universității de Medicină și a ministrei în exercițiu a Sănătății, unde cu toții cereau ca ”doctorul Mihai Stratulat” să fie scos din sistem. Chiar ex-rectorul Universității a făcut o adunare și a dat indicații, la fel ca ministra. M-am trezit cu un sistem care s-a întors cu spatele. ”Doamne ferește să mergi împotriva generalului, a căpitanului”. Atunci am acceptat că pentru a face unele schimbări trebuie să le fac de undeva de sus.

 După acea experiență la alegerile parlamentare din 2019 am spus că nu voi mai face parte din viața politică a țării. Dar situația pandemică m-a făcut să mă conving că dacă vom tot aștepta un viitor bun, vom tot aștepta, voi vedea nepoții mari și nu vom mai vedea acel viitor prosper pe care politicienii ni-l promit. Mă implic în cadrul unui partid nou, care nu a fost implicat în politic până acum, cu oameni simpli, oameniu din popor, oameni tineri și profesioniști pe domeniul său de activitate, care vin din rândul oamenilor.”

Stratulat a prezentat primele acșiuni pe care le va face în cazul în care va ajunge deputat după alegerile de la 11 iulie: ”În cazul în care voi deveni deputat, fiind medic, voi face parte din Comisia de specialitate. Primul instrument pe care îl vom aplica va fi de a impune ca în fruntea Ministerului Sănătății să avem un ministru integru, care cunoaște problemele sistemului, și îi vom pune pe masă agenda noastră politică. Avem un program politic foarte dezvoltat, unde partea de sănătate a fost creată de mine, știind problemele din sistem. Vom insista ca pe agenda ministerului să fie neapărat să fie programul nostru politic, reforma în sistemul medical.”

Sloganul principal utilizat în această campanie electorală a medicului Stratulat este ”Vocea copiilor în Parlament”, fiind un promotor pentru ca copii să nu fie impuși să poarte mască și să fie redeschise grădinițele și școlile cu prezența fizică: ”Această chestiune a apărut involuntar pe timp de pandemie, când am încercat să aduc mesaje către Guvernul inexistent și Comisia de Sănătate Publică, nu doar în domeniul medical, ce ține de copii, dar și în educație. Am încercat să explic guvernanților noștri că copii nu sunt în grupa de risc. Am militat ca grădinițele să fie redeschise. Ținând copii acasă, impunem și părinții să stea acasă. Am avut situații de deces a copiilor, dar și pierderwa locurilor de muncă a părinților. Chiar am protestat în fața Guvernului și împreună cu unii părinți pentru a redeschide școlile, nu online. Am realizat câteva acțiuni nu doar despre medicină. Ministerul Sănătății a încercat să sperie părinții cu un clip video, în care prezenta cât de periculos este virusul la copii. Am criticat acest clip, mai ales că imaginile au fost fabricate. Pe timp de pandemie, activitatea mea nu a fost focusată doar pe medicină, dar în general pentru a proteja copii.”

 Șansele Partidului Puterea Poporului în aceste alegeri depinde de cei nemulțumiți în politicul de până acum, iar o miză mare sunt părinții: ”Este complicat de a discuta despre șanse. Este o luptă între două forțe politice. Ne așteptăm ca acele persoane care sunt indecise, care nu mai cred în partidele de până acum, să-i convingem să iasă la vot, să voteze pentru formațiunea noastră, mizez pe părinții cu care am luptat împreună pentru sănătate și dreptul la educație. Suntem foarte realiști, scopul este de a trece de pragul electoral, astfel ca la viitoarele alegeri să creștem. Agenda noastră politică va sta pe masa tuturor concurenților electorali.

Cu cine va face Partidul Puterea Poporului alianță și dacă va îndemna cetățenii să voteze pentru o altă formațiune, Stratulat a explicat că nu dorește să dezamăgească poporul. Doctorul a spus care partid ar putea fi susținut și care partid este displăcut: ”Am decis că dacă vii la alegător și îl convingi să te voteze, după care noi ne retragem pentru a îndemna să voteze pe alții, vom dezamăgi. Tot odată dacă vom ceda nu vom ști care este numărul de alegători care sunt deciși să ne voteze. Suntem un partid de centru-dreapta, am ceda pentru un partid pro-european, poate pentru PAS, un partid care are în echipă și mulți oameni cinstiți și onești. Nu îmi place când un partid politic discreditează o persoană. Nu îmi place cum acționează Partidul PACE.

Pe scena politică a Republicii Moldova au apărut noi partide politice, unele dintre acestea sunt prezente chiar și în cursa pentru alegerile de la 11 iulie, despre unele a vorbit și Mihai Stratulat în cadrul emisuiunii: ”Îl cunosc pe domnul Gligor, un profesionist, care dorește multe schimbări, dar de când a intrat în campania electorală a devenit agresiv, a început să împartă oamenii, ca mai apoi să permită să intre foști primari de la PD. Când spui că nu accepți oameni vechi, iar tu primești oameni ai Partidului Democrat, atunci nu merge cu mesajul acesta. Parcă este o oglindire a Partidului Demnitate și Adevăr. Domnul Gligor parcă este feciorul domnului Andrei Năstase. PPDA, prin atitudinea răutăcioasă a domnului Năstase a ajuns unde a ajuns.

Este Partidul Puterea Poporului un satelit al unui alt partid, al PD? ”Eu personal în campania din 2019 am participat pe lista PD, iar domnul Ruslan Codreanu, care este șeful partidului nostru, care a ajuns primar în acea perioadă, face ca unii să facă unele interpretări. Faptele fac să vorbească pentru noi. Dacă eram un satelit am fi avut un buget mare. Este timpul oamneilor tineri! Am plecat din PD imediat cum s-a finalizat campania din 2019. Am fost contactat ulterior să iau parte la alegerile locale, în mun. Chișinău și am refuzat, m-am ocupat mai departe doar de medicină. Imaginea mea a avut de suferit în urma campaniei împreună cu Partidul Democrat.”

Cine au șanse în această luptă electorală: ”Pe partea stângă va câștiga blocul Socialiștilor și Comuniștilor, pe partea dreaptă va fi PAS și cel mai probabil vom mai avea un partid de dreapta și unul de orientare centru-stânga.

Veniturile și avuțiile medicului sunt toate legale și obținute prin multă muncă, declară chiar acesta: ”Eu am lucrat mereu, așa am învățat de la tata. Dorm doar duminicile, în rest muncesc din gardă în gardă. Mașina este cumpărată în rate. Am un apartament mic.

Cu privire la COVID-19, medicul a răspuns tranșant că OMS a luat o decizie radicală care lasă multe interpretări: ”Chiar la început de pandemie, spuneam că acest virus nu este mai periculos decât virusul gripal. Inițial acest virus a coincis cu sezonul virusului de gripă. Virusul gripal este sezonier, când se încălzește afară, el dispare. Nu înțeleg de ce OMS a interzis efectuarea autopsiei celor decedați de COVID-19. Cred că s-a făcut intenționat, ca atât timp cât medicii nu cunosc ce atacă acest virus, este complicat să tratezi și mai ales că a coincis cu sezonul virusului gripal și a impus apariția unui vaccin. Dacă din start se permitea efectuarea autopsiei, doctorii aveau să înțeleagă ce trebuie să facă. Dacă de la început aveam să știm că virusul atacă vasele sangvine și nu sistemul respirator, aveau să fie salvate sute de mii de vieți. Unii medici totuși au reușit să realizeze autopsia și au aflat ce afectează virusul și a început a trata inflamația din vasele sangvine, aceasta a dus la reducerea deceselor.

Doctorul Mihai Stratulat nu s-a imnunizat împotriva COVID-19 prin intermediul vaccinului, explicând că a ales o metodă naturală: ”Nu m-am vaccinat împotriva COVID, dar s-a vaccinat soția, mama, sora și persoanele din prejur. Fiind doctor am încercat să experimentez. După ce am fost infectat cu COVID-19 am dorit să văd pe cât timp am anticorpi, am dorit să aflu dacă având anticorpi pot să mai fiu din nou infectat cu acest virus. Am fost periodic în contact cu persoane bolnave de acest virus. Am dorit să văd dacă organismul continuă să producă anticorpi. În lupta cu pandemia sunt implicați foarte mulți medici. Vom depăși mai ușor noul val pentru că am fost mulți bolnavi și dacă reușim să vaccinăm cât mai multă populație.

Dacă sistemul medical mai poate face față unui noi val, Stratulat a menționat că nu putem fi siguri dacă avem potențial: ”Suntem mai pregătiți, știm ce atacă virusul, protocoalele trebuiesc schimbate. Trebuie să concentrăm atenția pe medicina de familie. Am propus chiar și pe timp de pandemie ca pacienții tratați acasă să fie supravegheați. Trebuie să vedem starea pacientului. La fiecare trei zile să avem rezultatele stării de sănătate. Să nu-i tratăm doar cu paracetamol și antibiotice, după care starea de sănătate se agravează și aglomerăm spitalele, după care doctorii să nu mai facă față. Pentru a fi pregătiți de un nou val trebuie să revizuim tratamentul pacienților la domiciliu, ca aceștia să nu ajungă la spital. Să facem cursuri pentru doctori și cum ar trebui ca medicii din alte domenii să fie implicați în secțiile de COVID. În această perioadă de acalmie să instruim medicii. Noua tulpină sigur va veni, fie din India, din Rusia… și trebuie să fim pregătiți.”

Printre miros și arome, doctorul Mihai Stratulat a pus pe masa oaspeților emisiunii cărnița bine rumenită și a adresat mesajul către cetățeni.

Urmăriți ediția integrală accesând adresa următoare: https://www.youtube.com/watch?v=aaOO1IDfaHg

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata