Opinia comună a OSCE/ODIHR şi Comisiei de la Veneţia asupra modificărilor electorale

0 25

Ministerul Justiţiei a recepţionat opinia comună urgentă a OSCE/ODIHR şi Comisiei de la Veneţia asupra proiectului de lege nr. 263, ce se referă la modificarea Codului electoral, Codului contravenţional şi Codului serviciilor media audiovizuale.

În aviz, ODIHR şi Comisia de la Veneţia salută eforturile Republicii Moldova  pentru modificarea cadrului său legislativ şi instituţional  pentru a-l aduce în conformitate cu angajamente relevante faţă de OSCE, Consiliul Europei şi alte instrumente internaţionale legate de drepturile omului.

Proiectul include câteva îmbunătăţiri şi abordează mai multe recomandări anterioare ale ODIHR, PACE şi Comisia de la Veneţia. Modificările includ, printre altele, definiţii mai clare pentru „campania electorală” şi clarificări privind calendarul pentru campanie în turul doi.

Comisia de la Veneţia şi ODIHR declară că pentru ca modificările se vor a fi aplicate pentru alegerile prezidenţiale, atunci trebuie respectat principiul stabilităţii dreptului electoral şi  proiectul să fie adoptat şi intrat în vigoare cu mult timp înainte de începerea procesului electoral, pentru a acorda suficient timp părţilor interesate să se familiarizeze cu noile dispoziţii.

În aviz se mai spune că modificările legislative nu ar trebui aplicate proceselor electorale deja în curs, cum ar fi de exemplu, alegerile locale în unele localităţi, care vor avea loc în luna septembrie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata