OPINIE: Formațiunile politice care susțin ideea unui guvern cu mandat limitat ar face jocul lui Plahotniuc

0 102

Formațiunile politice care susțin ideea unui guvern tehnocrat, deliberat sau nu, ar face jocul lui Plahotniuc. O spune unul dintre fruntașii Partidului Nostru, Ilian Cașu, într-o postare pe Facebook. Mai exact, prin intermediul acestora, oligarhul fugar ar încerca să-l determine din nou pe Dodon, să-i susțină interesele.

Viața politica din vara lui 2020 a fost marcată de “oferta” Platformei DA. Era vorba de un guvern “Dream Team pro-europran” al lui Andrei Nastase. Acest guvern trebuia sa vina in urma moțiunii de cenzura împotriva guvernului Chicu. Se căutau la greu 51 voturi pentru “dream-team”. Plahotniucii de la Pro-Moldova și shorii de la Shor necondiționat susțineau guvernul lui Nastase. Doar ca in ziua moțiunii, doi deputați Shor (Vitiuc & Himici) subit s-au îmbolnăvit de covid (bine ca a fost o forma ușoară!). Cu doar 46 voturi, moțiunea a căzut pe 20.07.2020. Politic vorbind, moțiunea nu era despre “dream-team-ul” lui Andrei Nastase. Era o banala reglare de conturi între Plahitniuc și Dodon. Mai exact, Plahotniuc îl presa pe Dodon sa-și asigure propriile interese. Acum cu mulți “salvatori” cu guverne “tehnocrate”, situația cu Nastase păcălit de tandemul Plahotniuc-Dodon se poate repeta“, atenționează Ilian Cașu.

Amintim că în 20 iulie 2020, Platforma Demnitate și Adevăr a inițiat o moțiune de cenzură contra guvernului Chicu, care a fost semnată și de deputații din PAS, precum și de deputatul neafiliat Octavian Țîcu. Și grupul parlamentar Pro Moldova, precum și Partidul „ȘOR” au anunțat că vor susține demiterea guvernului Chicu. Însă în dimineața zilei în care urma să fie examinată moțiunea, reprezentanții Partidului „ȘOR” au anunțat că doi dintre deputații fracțiunii parlamentare au fost testați pozitiv cu COVID-19 și că și alți parlamentari prezintă simptome specifice coronavirusului. Prin urmare, situația, consideră Cașu, a fost o încercare a lui Plahotniuc de a pune presiune pe Dodon, iar actorii implicați doar i-au făcut jocul. Așa cum parlamentarii nu au reușit să dea vot de neîncredere guvernului, Executivul și-a continuat activitatea. Potrivit legislației, pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, iar guvernul să fie demis, este nevoie de votul majorităţii deputaţilor aleşi, adică cel puțin 51 de voturi, auorii moțiunii adunând doar 46 de voturi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata