Opinie: Igor Dodon s-ar fi putut confrunta cu Maia Sandu în stradă

0 161

“Igor Dodon s-ar fi putut confrunta cu Maia Sandu în stradă dacă decalajul dintre ei ar fi fost de doar câteva zeci de mii de voturi”, a declarat directorul Institutului Naţional de Studii Strategice din Odesa, Artiom Filipenco, pentru portalul “apostrophe.ua”.

Potrivit agenţiei Infotag, el a reamintit că decalajul dintre candidaţii la preşedinţie a fost de aproximativ 250 de mii de voturi.

“Este greu de demonstrat că adversara lui Dodon, Mia Sandu, care nu dispune de resurse administrative, financiare şi media, a reuşit să obţină un astfel de rezultat cu ajutorul falsificărilor. Sandu a câştigat nu numai datorită diasporei, care a acordat 25% din toate voturile, dar a obţinut şi o victorie impresionantă la Chişinău. Prin urmare, este puţin probabil că vreo acţiune împotriva victoriei sale va primi un sprijinul adecvat”, consideră Filipenco.

În opinia lui, victoria Maiei Sandu în multe privinţe a devenit posibilă datorită faptului că s-a poziţionat pe primul loc în primul tur de scrutin.

“Renato Usatîi din “Partidul Nostru”, un politician pro-rus care s-a clasat pe locul trei, a refuzat totuşi să-l susţină pe Dodon în turul doi. Drept urmare, Sandu a câştigat detaşat în faţa preşedintelui în exerciţiu”, a notat politologul.

În acelaşi timp, în opinia lui, victoria candidatei proeuropene nu înseamnă că Rusia a părăsit teritoriul Moldovei.

“În primul rând, Kremlinul controlează Transnistria, o enclavă separatistă unde este situată armata rusă. În al doilea rând, există un strat mare de politicieni pro-ruşi, care se bazează pe cetăţeni ce simpatizează Rusiei, există afaceri orientate spre piaţa rusă. În cele din urmă, există influenţa informaţională şi culturală a Rusiei în mass-media, reţelele sociale etc.”, consideră expertul.

El a enumerat printre trăsăturile societăţii moldoveneşti “corupţia, clanismul şi cumătrizmul”.

“Acest lucru este inerent întregii elite politice, indiferent dacă aceşti politicieni sunt orientaţi spre Moscova sau Bruxelles. Maia Sandu în acest scenariu se poziţionează ca o persoană din afara clanurilor”, a spus Filipenco.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata