Parlamentul a creat o comisie care va investiga „laundromatul rusesc”. Cine sunt membrii acesteia

0 152

Parlamentul a constituit astăzi o comisie pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la „spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mare prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova. Această comisie ar urma să investigheze inclusiv la ce etapă sunt dosarele intentate în acest sens. Proiectul a fost aprobat.

Comisia „laundromat” să analizeze perioada 2010-2014, perioadă în care a fost pusă în acțiune o schemă de recunoaștere, prin intermediul deciziilor judecătorești, a unor datorii fictive cu sume impresionante și contracte false între zeci de companii off-shore, companii din Federația Rusă. Astfel, prin instituțiile financiar-bancare din Moldova au fost spălați, conform datelor oficiale, peste 20 de miliarde de dolari”, a declarat Inga Grigoriu.

Deputata susține că la baza acestei „spălătorii” au stat decizii politice, care au fost luate inclusiv în Parlament.

Comisia va antrena în activitatea sa toate instituțiile responsabile, va audia persoanele implicate și va prezenta un raport timp de 120 de zile.

Potrivit autorilor, în „spălătoria rusească” au fost implicați 20 de judecători de la 15 instanțe de judecată. Aceștia au avut rolul de „legalizare” a banilor, pronunțând peste 50 de ordonanțe privind încasarea în mod solidar a unor datorii fictive.  Astfel, bugetul de stat a pierdut aproape un miliard de lei pentru că nu au fost achitate taxele de stat.

Din Comisie fac parte șapte deputați. Președintă a Comisiei a fost aleasă Inga Grigoriu, deputată Platforma DA.

Membrii Comisiei sunt:

Partidului Socialiștilor – Bogdan Țîrdea, Alexandr Sohodolski

Partidul Democrat – Ludmila Guzun

Partidul Șor – Denis Ulanov

Pro Moldova- Vladimir Cebotari

Partidul Acțiune și Solidaritate – Dumitru Alaiba

Platforma DA – Inga Grigoriu

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata