PAS cere sancționarea lui Igor Dodon și a tuturor celor care au tipărit și distribuie la Bălți pliante cu mesaje denigratoare despre Maia Sandu

0 55

Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, cere sancționarea lui Igor Dodon și a tuturor celor care au tipărit și distribuie la Bălți pliante cu mesaje denigratoare despre Maia Sandu. Potrivit unui comunicat de presă al formațiunii, aceste pliante duc intenționat lumea în eroare, folosind culorile și pozele candidatului Maia Sandu.

„Reprezentantul cu drept de vot consultativ al concurentului electoral Maia Sandu în Comisia Electorală Centrală, Olesea Stamate, a sesizat Inspectoratul General de Poliție. Asta după ce s-a constatat că, începînd cu data de 12.11.2020, în spațiul public în municipiul Bălți, au fost distribuite pliante electorale asemănătoare cu cele ale candidatului Maia Sandu. Conform sesizării în cauză expunem un episod de încălcare a legislației contravenționale prin calomnierea directă a dnei Maia Sandu, de către Igor Dodon, candidat în cursa electorală pentru funcția de președinte al Republicii Moldova”, se menționează în comunicat.

Reprezentanții PAS atrag atenția că „în subsolul paginii este indicat că este achitat din fondul electoral al candidatului Maia Sandu” cu un tiraj de 4 000 exemplare, tipărite la tipografia Policolor SRL.

„Această informație este falsă. Din fondul electoral al Maiei Sandu aceste materiale electorale nu au fost achitate. De asemenea, la tipografia menționată nu au fost tipărite asemenea materiale”, a precizat Olesea Stamate în sesizarea depusă.

În acest sens, PAS solicită de urgență „soluționarea a prezentei sesizări pentru a nu admite încălcarea continuă a drepturilor victimei”, identificarea, confiscarea, interzicerea imediată și luarea tuturor măsurilor legale pentru stoparea distribuției pliantelor menționate în sesizare, dar și sancționarea candidatului electoral Igor Dodon, pentru comiterea contravenției prevăzute de art. 70 alin. (1) Cod contravențional „Calomnia”.

De precizat că potrivit prevederilor Codului contravențional, „calomnia”, adică răspândirea cu bună ştiinţă a unor informaţii mincinoase ce defăimează o altă persoană, se sancţionează cu amendă de la 48 la 72 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 60 de ore, cu amendă de la 72 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere cu privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii sau de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la 3 luni la un an.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata