Pavel Filip: Coaliţia de guvernare PSRM-ȘOR arde în urma sa relaţiile cu SUA, UE şi FMI

0 74

Preşedintele PDM, Pavel Filip, afirmă că „ alianţa PSRM – şor” arde în urma sa relaţiile cu SUA, UE şi FMI. Potrivit lui, se încearcă anularea acordării garanţiilor de stat (lege coordonată cu FMI prin care s-a reuşit întoarcerea banilor oamenilor care aveau economii la cele trei bănci lichidate), dar şi reforma pensiilor (coordonată, la fel, cu FMI, prin care s-a reuşit majorarea pensiilor cu 50% în 3 ani).


Pavel Filip a făcut aceste declaraţii în contextul în care Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, raportul la PROIECTUL de lege  pentru abrogarea Legii din 2016 privind emisiunea obligaţiunilor de plată derivate din garanţiile de stat din 17 noiembrie 2014 şi din 1 aprilie 2015.”Proiectul de lege înaintat are drept scop eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populaţiei şi economiei Republicii Moldova, utilizarea eficientă şi în interesul cetăţenilor a resurselor financiare acumulate de stat sub formă de taxe şi impozite, neadmiterea majorării substanţiale a datoriei de stat”, se menţionează în nota informativă la proiect.

”Punerea pe umerii cetăţenilor a responsabilităţii pentru mijloacele sustrase din sistemul bancar este cel puţin incorectă şi reprezintă o povară fiscală suplimentară pentru stat”, a menţionat unul dintre autori, deputatul Petru Burduja.

Potrivit proiectului, Guvernul va elabora măsurile necesare pentru soluţionarea problemei datoriei băncilor ”Banca de Economii”, ”Banca Socială”  şi ”Unibank” faţă de Banca Naţională a Moldovei.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata