Pavel Voicu oferă detalii noi despre moldovenii reținuți în stânga Nistrului

0 82

Nici până azi nu se cunoaște nimic despre doi din cei patru cetățeni moldoveni care au fost răpiți de către forțele de ordine a așa numitul organ de drept din stânga Nistrului în luna octombrie a acestui an. Despre aceasta a declarat ministrul de interne Pavel Voicu în cadrul unei conferință de presă. În prezent, se întreprind măsuri privind stabilirea locului aflării persoanelor și eliberării acestora.

Potrivit lui Voicu, cauzele penale au fost preluate de către Procuratura Generală, unde a fost constituit un grup de lucru de caz. Prin urmare, doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost eliberați a doua zi. În prezent, se întreprind măsuri privind stabilirea locului aflării celorlalte 2 persoane și eliberarea acestora.

Precizăm că, patru cetățeni au fost răpiți de structurile transnistrene în luna octombrie. Primul caz a avut loc pe 7 octombrie, dimineața, când un ofițer din cadrul Inspectoratului de Poliție Florești a fost răpit din curtea casei, situată în orașul Camenca, regiunea transnistreană. Potrivit soției acestuia, polițistul a fost sechestrat de câteva persoane care aveau cagule pe cap, cu haine care aveau inscripția „MGB”, a așa-numitului minister al securității de la Tiraspol, după care a fost urcat într-un automobil și dus într-o direcție necunoscută.

În aceeași dimineață, reprezentanții MAI și ai Guvernului au declarat că pe parcursul zilei de 7 octombrie a fost reținut și un alt locuitor din Camenca, fiind bănuit de așa-zisele structuri de la Tiraspol de acțiuni pretins ilegale. Ulterior, președintele Comisiei Securitate a Parlamentului, Alexandru Jizdan, a anunțat că alți doi cetățeni au fost răpiți de așa-numitele structuri de forță de la Tiraspol.

A doua zi, doi cetățeni din cei patru răpiți au fost eliberați.

În perioada 2010-2020 la Poliție au fost înregistrate 81 de cazuri cu referire la reținerile ilegale sau acțiuni de anchetă întreprinse de către așa numitul organ de drept din stânga Nistrului admise în zona de securitate în privința cetățenilor și reprezentanților autorităților Republicii Moldova.

Ca rezultat a sesizării examinării în perioada ultimilor zece ani de către organele de urmărie penală a MAI au fost pornite 39 de cauze penale pe numele reprezentaților autorităților din Stânga Nistrului.

Alte 15 cauze penale au fost redirecționate către Procuratura Generale.

În perioada 1995-2020de către structurile de forță neconstituționale din Stânga Nistrului sub diverse pretexte au fost reținuți și arestați 20 polițiști.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata