PDM și PPDA, îngrijorați de politica bugetar-fiscală, propusă de Guvern: O nouă lovitură dată fermierilor, posibil fatală

0 39

Fracțiunile parlamentare PDM și Platforma DA critică intenția Guvernului de a majora cota TVA de la 8% la 12% pentru producția agricolă primară. Reprezentanții ambelor fracțiuni anunță că se vor opune acestei propuneri și se vor adresa Executivului în scopul identificării unor soluții concrete pentru a sprijini fermierii.

„Împreună cu Igor Munteanu am avut o întâlnirea productivă cu asociațiile agricultorilor și procesatorilor. Toate organizațiile sunt extrem de revoltate de proiectul politicii fiscale, în special de propunerile privind majorarea TVA pentru producția agricolă și creșterea drastică a amenzilor pentru antreprenori. Am rămas perplex că nici Guvernul, nici Ministerului Finanțelor și nici măcar Ministerul Agriculturii nu au avut nici o întrunire cu reprezentanții sectorului agroalimentar pe subiectul politicii fiscale”, anunță vicepreședintele Parlamentului și liderul fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari.

Potrivit politicianului, deși autoritățile au anunțat agricultorii că vor veni cu soluția pentru uniformizarea cotelor TVA în sectorul agroindustrial, în realitate, fermierii „s-au pomenit cu o propunere hazardată, care întroduce în sector încă o cota de TVA de 12 %”.

„Propunerile privind TVA pentru sector favorizează importatorii de fertilizanți și pesticide, dar și agroholdinguri, care vor primi mai multă restituire TVA din buget. Pierdanții sunt agricultorii mici și mijlocii și bugetul de stat. Pentru fermierii, care au suferit enorm în urma calamităților, această politică fiscală adoptată ar fi încă o lovitură, posibil fatală. Platforma DA va face totul posibil și imposibil ca să nu fie acceptate în Parlament propunerile dezastruoase ale guvernului Chicu, legate de TVA și majorarea amenzilor pentru businessul”, a mai adăugat Slusari.

O întrevedere cu agricultorii a avut-o și președintele Comisiei parlamentare mediu și dezvoltare regională, deputatul PDM Nicolae Ciubuc. Acesta a anunțat că fracțiunea Partidului Democrat își exprima îngrijorarea cu privire la majorarea cotei TVA de la 8% la 12% la livrarea producției agricole, conform proiectului politicii fiscale pentru următorul an.

„Am avut azi un schimb de opinii cu reprezentanții a 7 asociații de profil, indignati de majorarea poverii fiscale, fără nici o consultare prealabila cu sectorul. Consideram necesară reevaluarea propunerilor de majorare a poverii fiscale pentru sectorul agricol, în condițiile dificile în care au activat fermierii în acest an, pe fundalul consecințelor pandemiei dar și secetei, aceste majorări vor face și mai complicată activitatea lor. În condițiile lipsei consultărilor și dezbaterilor publice pe platforma guvernamentală, vom organiza aceste activități în Parlament, în speranța că vor fi identificate cele mai viabile soluții pentru agricultori”, a menționat Ciubuc.

Ambii deputați au îndemnat fracțiunile din Legislativ să intervină pentru a nu admite înrăutățirea situației în domeniul agroindustrial.

 

 

sursa: deschide.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata