„Pentru ce trebuia tot show-ul acesta”. Cum comentează Igor Dodon decizia CEC privind numărul secțiilor de vot pentru diasporă

1 85

Liderul PSRM, Igor Dodon, consideră că numărul secțiilor de vot pentru moldovenii din diasporă este suficient. Mai mult, în cadrul emisiunii sale, Dodon spune că toate discuțiile în jurul acestui subiect au fost… „un show”.

„Ați văzut câte discuți despre secțiile de votare din străinătate. Multe, puține. Pentru ce trebuia tot show-ul acesta, pentru ca să se ajungă tot la 150 de secții. Cine a votat când a fost luată decizia? Unanim a votat Comisia Electorală Centrală. Unanim, unde sunt reprezentanți și de la PAS și de la DA. Toți au votat pentru 150 de secții. Ce căutați pe naiba? 150 de secții de votare înmulțit la 5000 de buletine. Asta 750 de mii de cetățeni pot să voteze. Recordul a fost anul trecut, vreo 250 – 260 de mii de cetățeni. Este posibilitatea să voteze vreo 750 de mii de oameni. Votați”, a spus Dodon în cadrul emisiunii sale tradiționale.

„Părerea mea este că bani pentru secțiile de votare s-au dat suficienți. CEC-ul trebuie să încerce să se încadreze. Dacă nu, rămân datorii. Se va vedea după alegeri ce va face următorul Guvern, să acopere unele datorii, care ar putea să fie formate”, a mai menționat acesta.

Vineri, 18 iunie curent, CEC a atacat la CSJ decizia Curții de Apel privind numărul secțiilor de vot din străinătate. Pe 17 iunie, un complet de judecători de la Curtea de Apel a obligat CEC să-și revizuiască decizia privind numărul secțiilor de vot din străinătate, care a decis să organizeze în afara țării deschiderea a 146 de secții de votare.

Ulterior, pe 23 iunie curent, Comisia Electorală Centrală a decis să deschidă în diaspora 150 de secții de votare. CEC a majorat astfel numărul secțiilor cu doar patru. Asta după ce marți, 22 iunie, CSJ a obligat Comisia să își revizuiască deciziile anterioare și să aprobe o hotărâre nouă, iar la stabilirea numărului secțiilor de votare din străinătate să se țină cont de avizul Ministerului de Externe.

Amintim că decizia Comisiei Electorale Centrale privind suplinirea numărului de secții de votare din străinătate cu patru secții, adică să fie deschise 150, a fost contestată la Curtea de Apel de către Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

După decizia din 23 iunie, Avocatul Poporului a cerut Comisiei Electorale Centrale revizuirea în regim de urgență a listei secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021 prin majorarea numărului secțiilor de votare, potrivit evaluărilor prezentate de MAEIE, adică deschiderea a 191 de secții.

1 Comentariu
  1. Ivan spune

    A fost un teatru de rau goust dirijat de Dodik si Lebedinschii. Cu cit mai mult v’ati cu atia mai dur veti fi taxati. Iar membrii CEC vor raspunde pénal toti pentru votul unanim.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata