„Pentru Moldova” cere crearea unei comisii parlamentare, care să investigheze atacurile raider comise de Veaceslav Platon

0 51

Deputații Platformei parlamentare „Pentru Moldova” propun crearea unei comisii parlamentare speciale care să investigheze cazurile de preluare forțată a unor companii de către controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Deputații au semnat un proiect de hotărâre în acest sens și vor solicita includerea acestuia în agenda parlamentară, transmite un comunicat al platformei, scrie deschide.md.

Potrivit comunicatului, comisia ar urma să investigheze circumstanțele de preluare forțată – atacuri raider – și acțiunile subversive de pe piața financiară nebancară, din partea lui Platon, în special a neregulilor și practicilor contrare cerințelor de guvernanță corporativă în cadrul Moldasig S.A.

În nota de argumentare a proiectului, autorii fac referire la acțiunile recente ale lui Platon, care, se pare, a preluat controlul asupra Moldasig, în baza unei controversate hotărâri judecătorești.
„În prezent, se desfășoară acțiuni subversive, care prezintă semne de încercare de preluare forțată (atac raider) la Moldasig SA. Totodată, începând cu 20 noiembrie curent, CNPF este împiedicată fizic să-și exercite prerogativele în administrarea specială a Moldasig SA, autoritatea de supraveghere nebancară, astfel, fiind în imposibilitate de a aplica legea. Aceste acțiuni contravin Constituției, potrivit căreia statul trebuie să asigure protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, financiară şi valutară și inviolabilitatea investiţiilor persoanelor fizice şi juridice, inclusiv străine”, se arată în nota de argumentare a proiectului.
Autorii fac referire și la comunicatul recent al CNPF în care atenționa asupra ilegalităților care se comit în privința Moldasig.
„În susținerea celor enunțate, CNPF în calitate de autoritate publică care reglementează și autorizează activitatea participanților la piața financiară nebancară, precum și supraveghează respectarea legislației, sensibilizează și sporește atenția publicului asupra unor posibile consecințe nefaste la adresa siguranței și sustenabilității micro și macroeconomice, sectorul de asigurări fiind doar „o piatră de încercare”, realmente miza fiind sectorul bancar, implicit destabilizarea sectorului financiar în ansamblu”, mai atrag atenția deputații asupra gravității problemei.
Comisia parlamentară specială ar urma să investigheze și să se expună asupra situației în regim de urgență.

Amintim că, după ce deputatul PAS Dumitru Alaiba a sesizat Procuratura Generală despre decizia din 6 noiembrie a judecătoarei Olesea Țurcan, Veaceslav Platon, care în istoricul Moldasig a fost prezentat de presă de nenumărate ori ca beneficiarul din umbră al acesteia a venit cu o reacție acidă la adresa lui Alaiba. Deputatul a venit și el cu o reacție adresată lui Platon spunând că nu a menționat numele acestuia și că nu înțelege de ce „sare ca fript” în această situație.
De menționat este și faptul că fostul candidat la funcția de Procuror General Ștefan Gligor a postat pe pagina sa de facebook că la Moldasig se încearcă o preluare de tip raider.

În comentarii Veaceslav Platon i-a scris lui Gligor că dacă nu știe situația îl poate suna pe primul și acesta va fi consultat. Nici CNPF nu a uitat de Platon, ieri în comunicatul de presă, insituția a menționat că acesta nu figurează și nu a figurat cu statut de ”acționar” în actuala (”MOLDASIG” SA) și fostele companii de asigurări ”ASITO” SA și ”ALLIANCE INSURANCE GROUP”, prin urmare „pretențiile” acestuia sunt lipsite de temei juridic.

Ieri, Veaceslav Platon a recunoscut că este acționar la Moldasig, dar că are interesele sale și anume că acționarii nu au primit „dividente în ultimii patru ani”. „În 2012 eu, și un grup de parteneri am cumpărat 80% din acțiunile de la Moldasig. Atunci și acum nu au fost și nu sunt pretenții. Eu am avut 5% ceilalți 75%”, astfel a confirmat Platon că deține una din companiile care au acțiuni la Moldasig.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata