Persoanele născute în gulag sunt victime ale represiunii politice

0 39

Copiii persoanelor care au fost supuse represiunilor politice sunt victime ale represiunilor politice, transmite Moldpres.

Curtea Consituțională a declarat neconstituțională sintagma care spune că „copiii persoanelor supuse represiunilor, care s-au născut în locurile de represiune

sau în drum spre ele, se consideră copii proveniți din căsătoria încheiată până la represiune”, din Legea nr. 296 din 23 noiembrie 1994.

Astfel, copiii persoanelor supuse represiunilor politice se consideră a fi victime ale represiunilor politice.

Președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova, Domnica Manole, a declarat în cadrul unui briefing de presă că sintagma supusă examinării a fost contrară prevederilor art. 1 din Constituție, art. 4 și art. 16, alin.1 și 2 care stabilește principiul egalității și care menționează că toți cetățenii Republicii Moldova sunt egali în fața legii. “Victime ale represiunii politice se consideră și copiii, născuți în locurile de represiune sau în drum spre ele, dacă unul dintre părinți a fost/este victimă

a represiunii politice ”, a declarat președintele Curții Constituționale.

Sesizarea privind controlul constituționalității unor prevederi din articolul 1 al Legii nr. 296 din 23 noiembrie 1994

pentru interpretarea unor prevederi ale Legii privind reabilitarea victimelor represiunilor politice a fost depusă de deputatul Octavian Țîcu în luna iunie 2020.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata