Amintim că judecătorii au cerut reîncadrarea în funcție după ce pe 30 septembrie curent, Procuratura Anticorupție i-a scos de sub urmărire penală și le-a retras acuzațiile de spălare de bani în dosarul ”spălătoriei rusești”. Procurorii și-au motivat ordonanța prin faptul că deciziile emise de ei nu au fost contestate în instanța ierarhic superioară.

În dosarul ”Laundromat – spălătoria rusească” au fost învinuiți 15 judecători, iar 13 dintre ei au fost scoși de sub urmărire penală. Unul dintre magistrați a decedat, iar altul s-a stabilit cu traiul în Statele Unite, fiind dat în urmărire generală.

Schema de spălare de bani din Federația Rusă prin sistemul bancar și judiciar din mai multe țări, inclusiv Republica Moldova, a fost deconspirată de jurnaliştii din cadrul Proiectului pentru Raportarea Crimei Organizate și Corupției, în colaborare cu publicaţia rusească „Novaya Gazeta”, ziarul britanic „The Guardian” şi cu alte instituţii media. Valoarea totală a acestor tranzacţii a constituit 156 miliarde de dolari. Banii au ajuns în 732 de bănci din 96 de state ale lumii. Beneficiarii acestora sunt 5 mii 140 de companii din Statele Unite, Africa de Sud, China şi Australia. În Republica Moldova au fost spălate 22,3 miliarde de dolari.