Platforma DA o acuză pe Grecianîi că vrea „să salveze reputația lui Dodon” și a blocat Legea privind polițele medicale gratuite pentru veterani

0 108

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) acuză conducerea parlamentului, în special pe speakerul Zinaida Grecianîi, că a blocat proiectul de lege care prevede acordarea de polițe gratuite de asigurare medicală pentru veteranii de război, indiferent dacă aceștia sunt sau nu angajați în câmpul muncii. Asta deși, anterior, proiectul de lege a fost votat în două lecturi și susținut inclusiv de unii deputați din coaliția de guvernare, scrie sursa citată.

În luna iunie, acest proiect a fost votat în prima lectură, modificările urmând să între în vigoare la 1 iulie a acestui an. Autoarea proiectului de lege, deputata Stela Macari, a propus un amendament la proiectul avizat de guvern, care prevedea ca toți veteranii de război să beneficieze de polițe medicale gratuite. Doi deputați din PDM au mers împotriva voinței majorității și au susținut inițiativa, însă în ședința din 11 septembrie, după votul în lectură finală, speakerul parlamentului a convocat o nouă ședință, susținând că s-a comis o greșeală. Deputații fracțiunii ȘOR au susținut inițiativa speakerului parlamentului, iar proiectul de lege a fost remis către comisia sesizată în fond pentru reexaminare.

„Propunerea mea a fost votată în a doua lectură la limita voturilor majorității parlamentare, pentru că doi deputați din această majoritate au votat „pro”, chiar dacă restul au fost împotrivă. Totuși, de atunci, guvernarea, prin parlamentarii săi, a căutat toate mijloacele pentru a bloca promulgarea acestei legi. (…) De această dată s-a făcut uz de o așa-zisă Notă informativă emisă de direcția generală juridică a parlamentului, în baza careia votarea acestui proiect de lege a fost declarată neconstituțională, acesta fiind remis către comisia sesizată în fond pentru reexaminare”, a relatat Macari.

Deputații Platformei DA consideră că acest gest constituie o „violare directă a votului din partament”.

„După ce acest proiect de lege a fost votat în lectură finală exact în aceeași formulă ca și în luna iulie, președinta parlamentului a decis imediat asupra convocării unei alte ședințe, prin care să anuleze acest vot. Este clar că acest precedent a deschis cutia Pandorei, fiindcă acum orice deputat ar putea pretinde revizuirea unui vot acordat anterior! De fapt, prin acest tertip regretabil, președinta parlamentului nu a făcut decât să salveze reputația lui Dodon, care ar fi fost nevoit în caz contrar să nu promulge legea, iar în plină campanie electorala asta ar fi stat rău pentru imaginea sa și ar fi ostilizat și mai mult relația cu veteranii care sunt o forță importantă a societății”, a completat Stela Macari.

Deputatul Platformei DA Vasile Năstase a declarat că membrii formațiunii iau în considerare posibilitatea sesizării Curții Constituționale, pentru că „s-a comis un precedent periculos”.

„Din păcate, a fost implicată conducerea parlamentului, în special speaker-ul, care a decis unilateral să blocheze această lege, prin revotarea într-o altă ședință. Această conducere a legislativului, inclusiv Direcția juridică, s-a transformat în Curtea Constituțională. Iată de ce, analizăm posibilitatea de a face o sesizare către Curtea Constituțională pentru a interpreta votul de ieri, pentru că acest precedent periculos poate bulversa întreaga activitate parlamentară”, a declarat Năstase.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata