Politolog rus, despre perspectivele CSI prin prisma victoriei Maiei Sandu

0 190

Cunoscutul jurnalist şi politolog rus Vadim Dubnov a evaluat perspectivele Comunităţii Statelor Independente (CSI) prin prisma victoriei Maiei Sandu la alegerile prezidenţiale din Moldova.

Potrivit agenţiei Infotag, el a scris despre acest lucru într-un articol analitic pentru “Forbes.ru”.

“În Moldova, pentru prima dată în spaţiul post-sovietic, va deveni preşedinte un politician real, ci nu o imitaţie pro-occidentală. Împreună cu evenimentele din Belarus, Caucaz şi Asia Centrală, acest rezultat prezice fără ambiguitate soarta CSI”, a spus Dubnov.

El menţionează că CSI, la timpul ei, a fost creată astfel încât ţările din fosta URSS “să poată demonstra loialitate faţă de Rusia şi, în acelaşi timp, să îşi caute calm propriul lor loc în lume”.

Analizând rezultatele alegerilor prezidenţiale din Moldova prin prisma CSI, el susţine că “victoria Maiei Sandu este o istorie mare, şi nu doar a Moldovei”.

El a reamintit că “politicienii şi partidele pro-occidentale” au fost deja la putere în Moldova, dar apoi s-a dovedit că “făceau parte din acelaşi mecanism oligarhic de stat, care împreună cu politica s-au transformat într-o singură pulbere atât de stânga, cât şi de dreapta – pro-rus şi pro-occidental”. În opinia sa, spre deosebire de toţi predecesorii săi, “reputaţia Maiei Sandu nu a fost implicată în niciun scandal”.

“Pentru moldovenii, care au înţeles mult timp ciudăţeniile predilecţiilor geopolitice ale politicienilor lor, chiar şi victoria sa intermediară a însemnat că pentru prima dată va veni la putere o persoană care nu doar că va conduce ţara în mod deschis în Europa, dar nu va juca în ambiguitate cu Moscova.

Dacă Sandu va deveni preşedinte, Moldova, desigur, nu va părăsi CSI – de ce să închidă uşa casei, unde oaspeţii şi aşa veneau doar de sărbători?”, a subliniat politologul.

El consideră că “victoria Maiei Sandu nu va semnala abolirea CSI sau un scandal internaţional”.

“Probabil, Kremlinul ştie mai bine decât alţii cum stau lucrurile în realitate cu CSI şi nu o vor reînvia, cel puţin în forma sa anterioară. Moldova a fost întotdeauna o ocazie pentru Kremlin de a arăta lumii că Rusia poate comunica cu vecinii săi nu doar în genul Crimeii.

Maia Sandu nu mai evocă la Moscova tradiţionala idiosincrazie anti-occidentală. În urmă cu aproape 20 de ani, la unul dintre summit-urile CSI, a fost lansată teza bazată pe “vitezele diferite de integrare” – oricine poate şi se va apropia de noi, nu îl vom forţa. Acum, aparent, a fost găsită o nouă formă de existenţă a CSI – dispersia cu mai multe viteze”, a concluzionat Vadim Dubnov.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata