Practici de cartel, destructurate de Consiliul Concurenței pe piaţa produselor fitosanitare. Au fost puse amenzi de 91 de milioane lei

0 39

Cea mai mare amendă dată vreodată în ţara noastră, peste 91 de milioane de lei, trebuie să plătească patru companii care vând produse de uz fitosanitar și fertilizanți. Decizia a fost luată la sfârşitul lunii martie de Consiliului Concurenței. Reprezentanţii instituţiei susţin că a fost destructurat cel mai mare cartel depistat vreodată. Una dintre firmele vizate este fondată și condusă de fostul premier, Valeriu Streleţ.

Șeful direcţiei Politici, Protocol și Relații Externe din cadrul Consiliul Concurenței, Eugen Cozmulici, spune că s-au strâns probe care dovedesc că firmele comunicau între ele. Astfel, fixau prețurile și unele condiții de tranzacționare a produselor de uz fitosanitar către întreprinderile agricole din ţară.

“Consiliul Concurenței a amendat întreprinderile CÎ ”Agrostoc”, SRL ”Diazchim”, SRL ”Bioprotect” și SA ”Fertilitatea-Chișinău” cu suma totală de 91 milioane 34 mii lei maxim posibil conform Legii. Consiliul Concurenței a constatat că prețurile la produsele similare vândute pe teritoriul Ucrainei şi României sunt cu aproximativ 28-43% mai mici decât în Republica Moldova”, a spus Eugen Cozmulici, şef de direcţie la Consiliul Concurenței.

Valoarea prejudiciului înregistrat de consumatori pe parcursul anilor 2015 – 2020 este de aproximativ 190 de milioane lei.

“Cifra de afaceri și activele întreprinderilor menționate au crescut cu sute de milioane de lei până la dublare pe parcursul ultimilor 5 ani, în timp ce producătorii agricoli nu au devenit mai bogați, ba mai mult, consumatorii sunt nevoiți să cumpere produsele agricole la prețuri mai înalte și produsele autohtone devin tot mai puțin competitive pe piețele externe”, a declarat Eugen Cozmulici.

Reprezentantul Consiliului Concurenței a mai declarat că unele firme vizate în investigație au făcut presiuni asupra Consiliului Concurenței prin denunțuri calomnioase trimise conducerii țării și organelor de drept. Am încercat să discutăm cu reprezentanţii celor patru întreprinderi vizate. Cei de la “Agrostoc” ne-au declarat că vor emite un comunicat de presă.

Reprezentanţii de la Fertilitatea-Chișinău au spus că vor reveni cu mai multe detalii. Compania Diazchim a declarat că va organiza săptămâna viitoare o conferinţă de presă.
Iar fostul premier şi directorul companiei Bioprotect, fostul premier Valeriu Streleţ ne-a spus că îşi vor apăra reputaţia profesională în instanţă. De asemenea, vor contesta decizia de sancţionare.

“În partea ce vizează BIOPROTECT, întreprinderea care o administrez declaraţiile făcute azi în briefingul de presă sunt nefondate, eronate şi chiar calomnioase. Noi nu avem supraprofituri. Noi avem rentabilitați modeste. Afirmațiile privind daune de sute de milioane cauzate sectorului agricol poartă un caracter calomnios”, a declarat Valeriu Streleț, fost premier şi directorul “BIOPROTECT”.

 

 

sursa: publika.md

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata