Premierul bulgar Boiko Borisov a demisionat din funcție. Se afla la conducerea guvernului din 2017

0 15

Boiko Borisov, premierul Bulgariei, a demisionat din fruntea guvernului său de coaliție, așa cum era de așteptat, în urma alegerilor parlamentare din luna aprilie.

Mika Zaikova, membră a partidului „Există un Astfel de Popor” a făcut acest anunț, după ce a condus prima şedinţă a noului parlament de la Sofia în calitate de cel mai în vârstă parlamentar, potrivit BTA şi DPA.

Zaikova a criticat absenţa lui Borisov de la şedinţa inaugurală a forului legislativ, susţinând că liderul GERB „fie se simte ruşinat, fie discreditează parlamentul”. „În fond, suntem o republică parlamentară”, a adăugat aceasta.

Borisov a renunţat la mandat chiar înainte de depunerea jurământului, joi dimineaţă, deși a fost ales parlamentar în scrutinul desfăşurat în urmă cu zece zile. Conform Constituţiei bulgare, cabinetul condus de Boiko Borisov va continua să asigure afacerile curente până la votarea unui nou guvern. Boiko Borisov se afla la conducerea guvernului din 2017.

Partidul său, GERB (Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei), a câştigat alegerile parlamentare, dar şi-a pierdut majoritatea. GERB şi partenerul său Uniunea Forţelor Democratice au obţinut 25,8% din voturi.

În urma scrutinului, în parlamentul bulgar au mai intrat formaţiunea ‘Există un Astfel de Popor’ (17,40% din voturi), Partidul Socialist Bulgar (15,01% din voturi), Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (10,36% din voturi), Bulgaria Democrată (9,31% din voturi) şi partidul ‘Ridică-te, Bulgaria! Golanii criminali – afară!’ (4,72% din voturi).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata