Preşedintele azer cere Armeniei un program de retragere din enclava Nagorno-Karabah

0 124

Preşedintele azer Ilham Aliev a cerut duminică Armeniei un program de retragere din enclava Nagorno-Karabah şi din teritoriile azere înconjurătoare, afirmând că Azerbaidjanul nu va opri acţiunile militare până nu se va întâmpla acest lucru, transmite Reuters.

Într-o declaraţie la televiziune, Aliev a spus că Azerbaidjanul a aşteptat 30 de ani să îşi recupereze teritoriul.

”Nagorno-Karabah este teritoriu azer. Trebuie să ne întoarcem şi o vom face”, a spus preşedintele.

Tot duminică, Azerbaidjanul a acuzat forţele armene că au tras cu rachete într-un al doilea oraş,  Ganja, omorând un civil şi rănind alţi patru, şi a ameninţat că va reacţiona distrugând ţinte militare din Armenia.

Aceste evenimente marchează o escaladare puternică a războiului din sudul regiunii Caucaz, care a izbucnit acum o săptămână.

Până acum, principalele lupte au avut loc între Azerbaidjan şi Nagorno-Karabah, o enclavă etnică armeană din Azerbaidjan, dar conflictul riscă să devină un război direct cu Armenia.

”Azerbaidjanul va distruge ţinte militare din Armenia, de unde au loc atacurile către centrele populate”, a afirmat consilierul prezidenţial azer Hikmet Hajiev.

Acesta a mai spus că există victime civile în alte regiune azeră, Beilagan, care are graniţă cu Nagorno-Karabah.

Armenia a negat că efectuat trageri de orice fel către Azerbaidjan. Liderul din Nagorno-Karabah a spus că forţele sale au avut ca ţintă o bază militară aeriană din Ganja, dar că ulterior au oprit focul pentru a evita victimele civile.

Conflictul riscă să atragă alte puteri regionale, având în vedere că  Azeebaidjanul este susţinut de Turcia, iar Armenia are un pact de apărare cu Rusia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata