Președintele Lukaşenko a ordonat închiderea frontierei Belarus cu Ucraina

0 45

Alexander Lukaşenko, preşedintele Belarus, a dispus vineri închiderea frontierei cu Ucraina, încercând să blocheze ceea ce el a numit un flux de arme către complotişti identificaţi de serviciile de securitate, a raportat agenţia de ştiri de stat BelTA, citată de Reuters.

Măsura pare să adâncească ruptura dintre Belarus şi puterile externe, după deturnarea unui zbor Ryanair în mai şi de arestarea unui opozant al regimului care se afla în avion.

Ţările occidentale au impus sancţiuni Belarusului pentru a o pedepsi pentru acţiune, iar Uniunea Europeană şi Ucraina au interzis, de asemenea, intrarea zborurilor înregistrate în Belarus în spaţiul lor aerian.

Lukaşenko a declarat că a ordonat o epurare în toată ţara, iar grupurile rebele care intenţionau să dea o lovitură de stat au fost descoperite. „Au depăşit limitele. Nu le putem ierta”, a spus el.

Vorbind la o întrunire care marchează Ziua Independenţei ţării, liderul a spus că Germania, Lituania, Polonia, Ucraina şi Statele Unite sunt în spatele presupuselor activităţi rebele, a raportat BelTA.

„O cantitate imensă de arme vine din Ucraina în Belarus. De aceea am ordonat forţelor de securitate de frontieră să închidă complet frontiera cu Ucraina”, a spus Lukaşenko.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Ucrainei, Oleh Nikolaenko, a declarat că statul nu s-a amestecat nici în afacerile interne ale Belarusului şi nici nu intenţionează să o facă în viitor.

„Partea ucraineană nu a primit o notificare oficială din partea Belarusului cu privire la închiderea frontierei. În primul rând poporul belarus va suferi după un asemenea pas”, a spus Nikolaenko.

Belarusul are graniţă cu Ucraina în sud şi se învecinează cu Polonia şi Lituania în vest, Letonia în nord şi Rusia în est.

Măsura de închidere a frontierelor cu Ucraina vine la câteva zile după ce Belarus şi-a rechemat reprezentantul permanent la Uniunea Europeană pentru consultări, după ce Bruxelles-ul a impus sancţiuni economice.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata