Primăria revine la proiectul supranumit „cireașa de pe tortul” schemelor liberale din Chişinău

0 137

Primăria municipiului Chișinău îndeamnă reprezentanții mediului de afaceri din Capitală să participe la valorificarea economică a obiectivelor expuse de municipalitate, în cadrul parteneriatelor publice-private (PPP).

Iniţiativa vine după o pauză de câţiva ani, ca urmare a faptului că unele dintre precedentele proiecte au fost însoţite de scandaluri de corupţie.

Astfel, proiecte din domeniul educațional, sănătate, social, sport, cultură etc., vor fi propuse celor interesați pentru investiții. O decizie în acest sens ar urma să fie aprobată în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chişinău din 29 septembrie.

De la iluminatul stradal la parcare şi valorificarea deşeurilor

Vladimir Mitru, consilierul primarului general, a menționat în cadrul unei conferinţe de presă că municipalitatea este deschisă pentru o nouă etapă de colaborare cu investitorii locali, prin care își propune să fie valorificate la maximum proprietățile municipale, inclusiv reabilitarea complexului de clădiri istorice din oraș.

Fiecare proiect urmează a fi implementat în baza studiilor de fezabilitate, care vor fi realizate prin contribuția partenerilor de dezvoltare externă.

Inițiativele propuse de APL Chișinău pentru realizare în comun cu agenții economici, în baza parteneriatelor publice-private se referă la:

– Reabilitarea telefericului din Parcul ,,Butoiaş”, sectorul Buiucani;

– Renovarea pasajului subteran de la intersecţia bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt şi str. Ismail;

– Iluminatul stradal;

– Implementarea proiectelor privind valorificarea deşeurilor solide de la Poligonul municipal din comuna Țînțăreni;

– Amenajarea staţiilor de aşteptare a transportului public;

– Taxarea electronică în transportul public municipal;

– Amenajarea spaţiilor de parcaje în municipiul Chişinău;

– Instalarea camerelor de monitorizare video în capitală, pentru a asigura ordinea publică şi siguranţa cetăţenilor.

“Cireașa de pe tortul” schemelor liberale din Chişinău revine

Amintim că anterior au mai fost iniţiate alte proiecte de acest fel, dar majoritatea au fost cu scandal.

Cel mai mare este legat de contractul de parteneriat public-privat (PPP) semnat de la finele anului 2015, de Primăria Chişinău cu firma austriacă EME  Parkleitsystem GmbH, care se angaja să investească 10 milioane de euro în amenajarea, organizarea și gestionarea parcărilor și parcajelor auto cu plată în oraş.

Potrivit proiectului, în Chișinău urmau să apară trei zone mari de parcare în diferite sectoare ale orașului. Conducătorii auto vor scoate din buzunar de la 5 până la 45 de lei pentru o oră.

Modul cum a fost selectată compania şi semnat contractul a fost dur criticat, inclusiv de actualul vice-primar Victor Chironda, care scria într-un articol de pe blogul său că acest PPP “este cireașa de pe tort” a schemelor și combinațiilor Partidului Liberal.

“Acest proiect trebuie oprit. Pentru că altfel orașul și orășenii vor avea de pierdut foarte mulți bani, iar un proiect serios și important pentru oraș va fi compromis definitiv”, afirma Chironda.

Reprezentanții EME Parkleitsystem susțineau însă că nu e vorba de nici un fel de scheme cu profituri rapide și fabuloase, iar investițiile vor ajunge să fie recuperate abia după cinci ani. În acest răstimp, bugetul capitalei va încasa venituri.

Totuși reprezentantul investitorului a recunoscut în cadrul unei conferințe de presă că „unele condiții ale contractului sunt în contradicție cu legislația Moldovei, dar despre aceasta nu s-a știut în timpul încheierii acestuia”.

Centrul Național Anticorupție și procurorii anticorupție au iniţiat un dosar penal, iar la finele lunii aprilie 2017 au reținut cinci persoane, inclusiv pe viceprimarul Capitalei, Nistor Grozavu, șeful Direcției Transport Public și Căi de Comunicații a Primăriei Chișinău, Igor Gamrețchi şi pe milionarul Alexandr Pincevschi.

Ulterior aceştia au fost eliberaţi, iar dosarul pe acest caz se prăfuieşte.

 

sursa: mold-street.com

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata