Primele troleibuze autonome, achiziţionate graţie suportului BERD, au ajuns la Bălţi

0 113

Primele două troleibuze autonome achiziţionate în cadrul unui proiect al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au ajuns la Bălţi.

Inginerul şef al direcţiei municipale de transport electric, Victor Caliujnîi, a declarat la evenimentul de recepţie că acumulatorul înmagazinează energie

pentru parcurgerea a 60 km.

„Acest lucru este suficient pentru ca trleibuzele să deservească nu doar oraşul, ci şi satele din apropiere. Creşterea unităţilor de transport a parcului urban va permite extinderea numărului de trasee, inclusiv în acele zone în care nu a existat niciodată transport electric”, a spus primarul din Bălţi, Renato Usatîi, relatează Infotag.

Caliujnîi a spus că troleibuzele au fost asamblate la uzina ucraineană „Yuzhmash”, preţul lor fiind mult mai ieftin decât al altor producători.

„Noile troleibuze au un interior spaţios, aer condiţionat, panouri electronice de informaţii şi un sistem de supraveghere video. Transportul electric este adaptat nevoilor persoanelor cu dizabilităţi”, a spus Caliujnîi.

Anul acesta, parcul de troleibuze a oraşului va fi completat cu 11 unităţi de transport. Ele vor fi livrate câte două, în fiecare săptămână. Ultimul ar trebui să fie adus înainte de 15 martie.

Direcţia municipală de transport electric din Bălţi a primit în 2020 un împrumut de 2,5 milioane de euro de la BERD. În plus, Uniunea Europeană a acordat o subvenţie de 1,2 milioane de euro. Banii sunt destinaţi pentru achiziţionarea a 10 troleibuze.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata