Procuratura Generală a oferit detalii despre dosarul privind achiziționarea energiei electrice în 2008

0 67

Procuratura Generală informează că verifică legalitatea încheierii în anul 2008 a contractului de furnizare pentru Republica Moldova a energiei electrice din Ucraina.

„Verificările au demarat pe 5 mai 2021, după ce Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a anulat ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale pe acest caz, emisă în anul 2017 de PCCOCS. Acțiunea survine ca urmare a apariției unor noi circumstanțe relevante, în prezent, Procuratura Generală fiind în proces de acumulare a probatoriului necesar în vederea dispunerii unei soluții legale pe caz”, se arată într-o notă de la Procuratură.

Reprezentanții Procuraturii au precizat că soluția dispusă ieri de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a fost emisă în contextul respectivei ordonanțe a Procurorului General de reluare a procesului penal.

În notă se mai menționează că, actualmente, investigațiile se desfășoară „in rem”, fără a-i fi atribuit cuiva vreun statut procesual pe acest caz.

Amintim că ieri, 7 iunie, vicepreședintele Partidului Schimbării, Sergiu Tofilat, a declarat că afost reluat dosarul pe schema cu importul energiei electrice din Ucraina în 2008, în cadrul căruia liderul Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, și ex-președintele Partidului Democrat (PDM) Vladimir Plahotniuc vor fi cercetați penal.

„Dragi prieteni, am o veste bună. A fost reluat dosarul penal pe schema cu importul energiei din Ucraina în 2008. În afară de Dodon, mai figurează și Plahotniuc. Azi am obținut câștig de cauză la judecătoria Ciocana în fața procurorilor. Voi reveni cu detalii în câteva zile”, a scris Sergiu Tofilat pe rețelele sociale.

Procesul penal a fost pornit pe 15 noiembrie 2017, după ce experții în energetică Sergiu Tofilat, Victor Parlicov și Tudor Șoitu au prezentat într-o conferință de presă dovezi că, în 2008, în Republica Moldova a funcționat o schemă frauduloasă de import a energiei electrice, prin intermediul unei companii-căpușă. La scurt timp însă, procurorii au anunțat că nu vor deschide dosar penal în acest caz din lipsă de probe, disculpându-i astfel pe Igor Dodon și Zinaida Grecianîi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata