Procuratura Generală vine cu precizări în legătură cu condamnarea fostului director SIS

0 68

Procuratura Generală vine cu precizări în legătură cu condamnarea lui Vasile Botnari, fostul director al Serviciului de Informații și Securitate. Instituția notează că sentința pe acest caz a fost secretizată în totalitate. În acest sens, a fost expediat un demers instanței de fond care a judecat dosarul, pentru a desecretiza dispozitivului sentinței.

Potrivit Procuraturii, judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a emis sentință de condamnare în dosarul fostului director SIS, acuzat de procurori de abuz de serviciu la îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a celor șapte profesori turci.

Respectiva cauză penală a fost expediată în judecată în luna februarie a acestui an, magistrații dispunând examinarea materialelor în procedură clasificată, iar în luna iulie, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a emis verdictul, sentința pe acest caz fiind secretizată în totalitate.

Totuși, Procuratura Generală a expediat pe adresa conducerii instanței de fond care a judecat dosarul, o scrisoare prin care a solicitat desecretizarea dispozitivului sentinței și acordul de a aduce la cunoștința publicului pedeapsa aplicată inculpatului. Deocamdată, Procuratura Generală nu a primit un răspuns în acest sens.

Aceeași sursă notează că procedura de îndepărtare a celor 7 profesori turci a fost dispusă, în mod arbitrar, de către SIS, conducerea BMA nefiind informată despre pretinsele motive care ar fi vizat securitatea țării. Potrivit probatoriului, SIS și-a asumat acțiunile de îndepărtare și cele precedate, în lipsa unei solicitări scrise din partea BMA sau a unui acord de colaborare în acest sens.

„Astfel, toată operațiunea a fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de către inculpat, care, deținea, la acel moment, funcția de director al SIS, iar adjuncții i-au executat ordinile și dispozițiile, fără a ști că acestea sunt ilegale, primind asigurări de la șef că totul decurge într-un cadru perfect legal, ultimul asumându-și toată responsabilitatea juridică în acest sens”, a mai anunțat Procuratura Generală.

Amintim că 7 profesori turci din liceul „Orizont” au fost expulzați la data de 6 septembrie 2018 din Republica Moldova la solicitarea autorităților de la Ankara, fiind suspectați de legături cu organizația FETO, considerată de Ankara drept o grupare teroristă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata